Шарчевић: Осмаци ће на крају године полагати завршни испит по новом моделу

10 јануара, 2020

Осмаци ће на крају године полагати завршни испит по новом моделу, а сасвим другачији биће и начин прегледа њихових тестова, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић за „Вечерње новости“.


У припреми је нови модел мале матуре, према коме би задаци из математике и српског односно матерњег језика, требало да остану слични садашњем, а другачије би изгледао трећи тест.

„Највероватније неће остати комбиновани са задацима из физике, хемије, биологије, историје и географије, већ ће у понуди бити два три различита теста, а деца ће их бирати према својим склоностима и интересовањима у даљем школовању“, навео је Шарчевић.

Како је додао, коначни модел још није дефинисан, али тим стручњака ради на томе.

„Друга новина је начин прегледа тестова из кога желимо да у највећој мери да искључимо људски фактор. Урађени тестови ће се скенирати и прегледати аутоматски, уз помоћ специјалног софтвера који је већ у изради“, рекао је Шарчевић и додао да је намера да се што више смањи могућност манипулација, додавања бодова, грешака у оцењивању.

Министар најављује и промене у штампању тестова по којима ће у Заводу за вредновање квалитета образовања бити оформљена штампарија чији ће посао бити штампање завршног испита.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Шарчевић: Осмаци ће на крају године полагати завршни испит по новом моделу

 1. Зоран каже:

  Министре, поштедите нас бар неку годину. Да ли ће и даље ученик са нула бодова добити потврду о положеном завршном испиту? Идите на одмор негде.

 2. Milan каже:

  Da se operu malo pare

 3. Александар каже:

  Нове технологије су у реду, само да ли имамо пара и могућности за то. Хваљени “Електронски дневник” је лепо замишљен, али лоше реализован. Проблема је било од првог уноса ученика и оцена, све до последљег часа. Хакерским нападом или из неког другог разлода, кад је требало да се закључују оцене, систем је пао… неколико дана није било могуће закључити оцене, и сви смо богорадали сећајући се како је све било једноставније док су били стари папирни дневници. Да ли ће се исто поновити и са системом за преглед завршних испита?

  Причало се како ће бити уштеде, јер тобоже – неће бити толико бацања папира сваке године… а Есдневник је колико чујемо коштао милионе еура. Могу да замислим колико ће коштати систем за прегледање завршних испира, а за наставнике који су дежурали на испитима прошле године није било, а вероватно и даље неће бити путних трошкова, већ ће морати да исте плаћају из свог џепа. Прошле године сам дежурао у месту удаљеном 40 км од свог, и преко 2.000 динара сам дао само за превоз, јер за то није било пара…

 4. Anica каже:

  Poenta je da se neko ugradi finansijski ,da li postoji softver da se očita stepen gluposti ,,pametnih”predlagača.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама