Šarčević otkriva da će jedan od predmeta biti usklađen sa vremenom u kom živim

10 avgusta, 2020

Podjednak izbor – nastava u učionicama ili onlajn, odgovaranje isključivo u školi, skraćeni ali konstruktivniji časovi zbog smena razreda međutim, i novine jer će uz fizičko ići i zdravstveno vaspitanje. Ovo su osnove nastupajuće školske godine u koju ulazimo u vreme pandemije.


Tim ministarstva prosvete izradio je detaljna stručna upustva kako će se odvijati nastava u školama, a koji će sutra biti na Kriznom štabu. Plan i program nastave izrađeni su i ne samo na osnovu iskustva prosvetnog sistema od proglašenja epidemije, već su sprovedena istraživanja i rađene analize prostornog kapaciteta naših škola, broja đaka ali i iskustva evropskih država.

Prema saznanjima “Blica”, plan i program sadrže nekoliko delova sa detaljnim pojašnjenjima i upustvima direktorima i prosvetnim radnicima. Upustva su počev od onih generalnih poput modela nastave – u klupama ili onlajn, kada i u koje vreme kao i koji razredi idu u školu odnosno termini onlajn nastave, preko načina vođenja časova, ocenjivanja i higijenskih mera koje moraju da se sprovode.

Kako saznajemo, u planu i programu Ministarstva urađen je i model celodnevne nastave i dnevnog boravka. U opsežnom programu, slučaju nije prepušten ni obrazovno-vaspitni rad za učenike na dužem kućnom i bolničkom lečenju, kao ni organizacija ishrane učenika. Ministarstvo je izradilo i upustvo za direktore, nastavnike i odeljenjskog starešinu.

Kako saznajemo, na sutrašnjem Kriznom štabu Institut “Batut” će predstaviti zdravstvene odnosno antiepidemiloške mere, kojih će svaka škola morati da se pridržava – koliko puta dnevno i kada će se vršiti dezinfekcija prostorija škole, obavezno pranje ruku…

Ono što je izvesno u skladu sa antiepidemiološkim merama, u jednoj prostoriji moći će da bude do 15 đaka i tako će se deliti veća odeljenja. Učenici od prvog do četvrtog razreda imaće do četiri časa dnevno, a oni stariji od petog do osmog i po pet časova. Jedan čas trajaće do 35 minuta, a pauze između smena i različitih grupa će biti oko 20 minuta kako bi se škola dezinfikovala.

Mlađi razredi će ići u prepodnevnu smenu, a potom i boravak ukoliko je potreban.

Ministar Mladen Šarčević nije želeo da otkriva detalje nastave i satnice dok se sve ne usaglasi sa Kriznim štabom. Međutim, za “Blic” najavljuje neke od novina.

– Nastava će biti i u učionicama i onlajn i to pravo izbora će biti dato roditeljima i deci. Dogovoriće sa direktorom, odnosno nastavnicima. Međutim, odgovaraće se isključivo u školi i predviđeni su posebni termini, učionice, odnosno prostori za to – kaže ministar.

On dodaje da će težište programa biti na mlađim razredima i to iz nekoliko razloga.

– Oni ulaze u novi period života, za koji moramo omogućiti da im bude lep. Međutim, i da od starta upoznaju školu, nastavu i otuda je posebna pažnja na deci od prvog do četvrtog razreda. Drugi razlog je što između ostalog ne mogu ni sami da ostaju kući – ističe ministar.

Šarčević otkriva da će i jedan od predmeta biti usklađen sa vremenom u kom živimo.

– Kako mnogi delovi nastave i ne samo zbog blizine kontakta, ali i same prirode predmeta na fizičkom vaspitanju neće biti mogući, taj nastavni čas će biti upotpunjen zdravstvenim delom koji će mladima koristiti u vreme epidemije, ali i generalno – poručuje ministar.

Ukoliko dođe do promena kada je reč o epidemiji menjaće se i model nastave. Kako kaže ministar Šarčević pozitivna epidemiološka slika ka kojoj se Srbija kreće, i pobeda nad virusom, vratiće i škole u tokove na koje smo navikli.

– Svi to očekujemo, ali smo spremili sve za bilo koju situaciju. Model koji ćemo primenjivati osim cilja da đaci uče i nauče, primarno ima očuvanje zdravlja dece, roditelja i ukućana. Tim ministarstva je napravio model, a na svima nama u prosveti je da i sada pokažemo prednost u odnosu na susede, kao što smo to učinili krajem prošle godine tokom onlajn nastave – poručuje ministar Šarčević.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević otkriva da će jedan od predmeta biti usklađen sa vremenom u kom živim"

  1. Nataša kaže:

    Dragi stručnjaci! Da li ste se ikada pitali zašto čas traje 45 minuta i odmor 5 minuta? Zašto je veliki odmor posle trećeg časa? Da li ste se ikada pitali zašto su pravi Stručnjaci osmislili školovanje na taj način? Šta možete da pružite deci za 35 minuta ako imaju odmor 20 minuta? Hoćete da kažete da ste sposobni da ih umirite i da čas bude sadržajan a oni nešto nauče? Kad god uđem u školu čuje se žamor i galama ne znam da li sam došla u toku časa ili je odmor počeo. Obrazovanje ste vi stručnjaci uništili, nema ga….akcenat je bio na vršnjačkom nasilju…. A sad vi postanete nasilni prema našoj deci.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama