Šarčević: Platni razredi, novi standardi i državna matura

21 oktobra, 2020

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da novi obrazovni standardi predstavljaju uslov za inoviranje nastavnih programa i metodike nastave i treba da doprinesu većem kvalitetu obrazovanja, što je i strateško opredeljenje resornog Ministarstva.

Počinjemo da se bavimo onim što srpsko obrazovanje očekuje već duže vreme. Želimo da napravimo bolje rezultate, jer međunarodni rezultati učeničkih postignuća nisu onakvi kakvi želimo da budu. Državna matura, platni razredi i novi standardi su poluge koje obrazovanje treba da promene na bolje, rekao je ministar Šarčević obraćajući se nastavnicima osnovnih i srednjih škola i univerzitetskim profesorima koji učestvuju na skupu povodom početka rada na razvoju i unapređivanju obrazovnih standarda.

Ministar je istakao da će izrada novih standarda obrazovanja biti na dobrobit u učenika i nastavnika, te da nastavnici i profesori daju veliki doprinos da se standardi podignu, kako bi se omogućilo đacima da lakše i brže uče i da se usmere ka funkcionalnim znanjima.

On je najavio da će nakon izrade standarda uslediti inoviranje programa nastave i učenja, udžbenika, završnih ispita u osnovnoj i srednjoj školi.

Ministar Šarčević zahvalio se Evropskoj uniji koja podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kada su u pitanju projekti  u obrazovanju.

Vođa tima Projekta državna matura Gregor Mohorčić rekao je da su standardi veoma važni, ne samo za osnovnu i srednju školu, nego i dalje za život. On je naveo da  je cilj da učenici na kraju srednjoškolskog obrazovanja dostignu unapređene standarde u pogledu primene znanja.

U saradnji sa ekspertskim timovima Projekta državna mature i Redis 2030 (Podrška EU reformi obrazovanja u Srbiji), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je osmislio novi koncept za razvoj obrazovnih standarda. Po tom konceptu, pored razvoja specifičnih predmetnih kompetencija, fokus će biti i na razvoju opštih predmetnih i ključnih kompetencija i funkcionalne pismenosti kod učenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama