Шарчевић: Пола високих школа нема одговарајући кадар, у једној архитекта предаје социологију

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да Висока школа за менаџмент и економију у Крагујевцу неће бити једина којој је забрањен рад.

Он је за „Новости“ рекао да ће тога бити још јер има много неправилности.

Навео је да на једној од државних високих школа архитекта предаје социологију, у Високој медицинској школи у Ћуприји предају само три лекара. Шарчевић је додао да пола високих школа нема одговарајуће кадрове, најављујући да ће сви који не поштују закон бити кажњени и да ће бити искорењено све што не ваља.

Он је ово рекао након што је Просветна инспекција после ванредног надзора забранила рад Високој школи за менаџмент и економију у Крагујевцу. Претходно је рад забрањен у школама у Тутину и Трстенику.

Министар је нагласио да школа у Крагујевцу није акредитована, те да је радила са почетном акредитацијом, јер нису добили лиценцу за рад.

„Морамо да уведемо индикаторе квалитета, а то је најтежи посао. За то имамо подршку академске јавности“, рекао је министар.

Он је појаснио да су сваке године одреене области у фокусу рада инспекције, а да су ове године то приватне установе. Инспекција је била и на једном од факултета Мегатренда где је утврђено да не испуњавају све услове, па им је остављен рок да наведене неправилности исправе.

Министар је најавио да ће процес акредитације високошколских установа бити пажљиво праћен.

Као посебан проблем, навео је високе школе у Србији и истакао да је мрежа високих школа, коју је Министарство просвете увело, много допринела регуларности у пословању.

„Да нисмо урадили ову мрежу, пола тих школа не би могло да се акредитује“, казао је министар Шарчевић.

Аутор: Тањуг, Новости