Шарчевић: Поступак оцењивања на малој матури биће убрзан, радиће 3000 наставника мање

15 јуна, 2020

 Заводу за вредновање образовања и васпитања данас је представљен нови концепт дигитализације завршног испита за основце, тј. мале матуре. Сви процеси, осим попуњавања теста, од ове године, биће у потпуности дигитализовани, како би се предупредила могућност злоупотребе садржаја тестова, пре саме мале матуре. У процесу дигитализације учествовали су: Завод за вредновање образовања, Министарство просвете, Канцеларија за IT и eUpravu и стручњаци са Факултета организационих наука (ФОН).

Држава ће од ове године самостално вршити штампу у новом принтинг центру, што у потпуности искључује могућност снимања теста, а сви који улазе у просторије где се они штампају ће морати да се претходно идентификују. Око 200 хиљада попуњених тестова за 70 хиљада осмака се враћа у завод, где се скенирају, а затим прегледају у електронској форми, уз помоћ софтвера за дигитално оцењивање. На сајту “zios.mpn.gov.rs” биће доступни сви подаци о резултатима оцењивања.

“Урадили смо огроман посао, важан посао, комплексан посао. Решавамо проблем који у Србији никада није решаван. Мислим да је мало рећи да решавамо вишедеценијски проблем, ово је проблем који, од када постоји мала матура у Републици Србији, ове године га решавамо”, рекла је премијерка Ана Брнабић.

“Ако би поредили ову годину и прошлу годину, једина ствар која је остала иста је да ђаци и даље у својим школама раде тестове тако што користе папир и оловку. Све остало, комплетна технологија, комплетни процеси су у потпуности измењени и дигитализовани”, напомиње Михајло Јовановић.

Како би овај процес у потпуности био дигитализован, наредни сазив Владе Србије треба још само да створи могућност да осмаци саме тестове попуњавају на рачунару.

“Мислим да ће даља опрема школа бити превасходно битан сегмент да се ови процеси наставе, негде проба мале матуре у време пандемије је такође био један врло храбар корак јер смо истражили колика нам треба снага интернета и колико нам требају сервери и све друго, али смо видели да је систем спреман”, рекао је министар просвете, Младен Шарчевић.

Поступак оцењивања би од ове године требало да буде значајно убрзан, у процес је укључено за око три хиљаде просветних радника мање, уз много већи квалитет, поузданост и транспарентност оцењивања резултата.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама