Šarčević potvrdio: Menjaju se pravila bodovanja pri upisu u srednje škole

februar 1, 2017

Rezultati sa takmičenja ponovo će biti vrednovani pri upisu u srednje škole, potvrdio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević, napominjući da će sve odluke o predstojećem upisu biti donete vrlo brzo.

Foto “Danas”


Kako saznajemo, ideja Ministarstva prosvete je da se pri upisu vrednuju rezultati ne samo sa verifikovanih takmičenja koja organizuju stručna društva, već i Centar za talente, čiji je osnivač Vlada Srbije.
Time bi trebalo da bude ispravljena dugogodišnja nepravda da dodatne bodove đacima donose samo nagrade sa međunarodnih i republičkih takmičenja čiji su organizatori stručna društva, ali ne i ukoliko je, recimo, organizator Centar za talente, bez obzira što se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.
Odlukom bivšeg ministra Srđana Verbića poeni sa takmičenja se prošle školske godine nisu računali pri upisu, a važili su jedino prilikom konkurisanja za specijalizovane srednje škole. Verbićevo obrazloženje je bilo da ti poeni ne menjaju ništa u poretku, jer ih osvajaju najbolji đaci, koji su najuspešniji i na maloj maturi, a primedbu je imao i na to što se učenici trude da učestvuju na što više takmičenja ne bi li zaradili ekstrabodove. Prema njegovom mišljenju, to nije bilo fer prema disciplinama za koja se takmičenja ne organizuju.
– Bili smo vrlo nezadovoljni odlukom prethodnog ministra i podržavam Šarčevićevu nameru da to promeni, jer je to nagrada i učenicima i njihovim nastavnicima. Oni treba da imaju satisfakciju da su njihov rad i uspeh vrednovani i prepoznati – kaže za Danas Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i nekadašnji predsednik Društva matematičara Srbije.
I Nikola Srzentić, direktor Regionalnog centra za talente Beograd 2, smatra da učenici koji postižu vrhunske rezultate u domaćim i međunarodnim okvirima treba da imaju od toga benefit, kao i da ovu decu treba motivisati da nastave da uče i da se usavršavaju.
Pre Verbićeve odluke, na koji je veliki deo javnosti negativno reagovao, učenici su po osnovu nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima održanim u osmom razredu mogli da osvoje i do 20 dodatnih poena. Ipak, nekima je bilo sporno što se nisu računala i takmičenja iz nižih razreda osmoletke, ali i to što je učeniku, ako je osvojio više pojedinačnih mesta, vrednovan samo najbolji rezultat iz nekog predmeta.

Kombinovani test da nosi više poena

Iz Ministarstva prosvete zasad nema najava da će se menjati ostali uslovi upisa u srednje škole. Nacionalni prosvetni savet razmatraće na narednoj sednici izveštaj Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja o poslednjoj maloj maturi, što će biti prilika da se čuju mišljenja predstavnika stručnih društava nastavnika biologije, hemije, istorije, geografije i fizike, koji smatraju da kombinovani test treba da nosi više poena na maloj maturi. Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski sumnja da bi takva promena mogla da važi za sadašnju generaciju osmaka, s obzirom da je školska godina uveliko odmakla, ali napominje da Savet samo daje mišljenje, a da je odluka na ministru prosvete. Stručnjaci Zavoda u pomenutom izveštaju predlažu da se broj zadataka u kombinovanom testu poveća sa sadašnjih 20 na 40, čime bi se obezbedio ravnopravniji položaj učenika koji se ističu u prirodnim i društvenim naukama.
V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Šarčević potvrdio: Menjaju se pravila bodovanja pri upisu u srednje škole

 1. Branimir kaže:

  Pitanje za ministra: Zašto nema takmičenja iz Geografije za V i VI razred i kada će ih biti?

  1. Tanja kaže:

   G Branimire,nema ni iz ostalih predmeta (ucenici se takmiče na opštinskom i gradskom nivou u organizaciji Društva tih predmeta bez daljeg nivoa istorija,biologija,srpski…..ne gube ništa)

 2. Ljiljana kaže:

  A ucenici muzickih skola? Nekada su djaci koji zavrse osnovnu muzicku skolu dobijali poene pri upisu…

  1. Ivana kaže:

   Ovo ni meni nije jasno.

 3. Ivana kaže:

  Sto se tice odluke o vracanj vrednovanja rezultata s takmicenja, svaka cast. Sto se tice predloga u vezi sa kombinovanim testom… Sta je sledece? Nece biti kombinovanog testa, vec ce polagati svaki predmet posebno? Aman, gde je granica?!!! Radi se o deci, ne o robotima, pobogu!

 4. Tanja kaže:

  Treba samo voditi računa o diplomama sa raznih sportskih takmičenja. Te diplome neka budu važeće za upis u sportske gimnazije, a za ostale škole vrednovati nauku!

 5. Suzana kaže:

  Kad cete resiti status personalnih asistenata u skolama? Kad ce proces inkluzije biti konacno dovrsen, stalo se na “pola puta”?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama