Šarčević: Povećaćemo kapacitet vrtića za 17.000 mesta, vaspitača ima dovoljno, nedostaje prostor

14 oktobra, 2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je 95 odsto toaleta u školama širom Srbije “dovedeno u red”, a ulaganje u škoslke objekte se nastavlja.

“To će biti prošlost”, rekao je ministar Šarčević gostujući na televiziji Pink i odgovarajući na pojedine konstatacije da se su školski toaleti u lošem stanju, a ulaže se u digitalizaciju.

On je istakao da se radi i na širenju i kapaciteta vrtića u Srbiji kako bi se podržao projekt prema kojem bi ubuduće deca od treće godine trebalo da pohađaju obavezni program u vrtuićima.

“Mi imamo program koji smo uradili od kredita Svetske banke, koji je u toku, a cilj je da se poveća kapacitet za 17.000 mesta u 35 lokalnih samouprava i to je samo početak”, rekao je Šarčević i naveo da za to ima dovoljno vaspitača, ali nedostaje prostor.

Taj program je, prema rečima ministra, ocenjen kao jedan od tri najbolja u Evropi i zove se “Godine uzleta”.

Radi se i na intenzivnom prilagođavanju stručnog kadra za takvu vrstu programa.

To, kako je objasnio, nije klasično učenje, već učenje kroz igru. Obavezni program bi bio četiri sata, to je potrebno da dete hvata korak sa generacijom, kazao je Šarčević.

Izvor: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


3 komentara na "Šarčević: Povećaćemo kapacitet vrtića za 17.000 mesta, vaspitača ima dovoljno, nedostaje prostor

  1. Milica kaže:

    Dragi moj Sarcevicu u vrticu se oduvek ucilo kroz igru vrtic je za neupucene vaspitno obrazovna ustanova , a nebobrazovno vaspitna tako da Godine uzleta ne donose nista novo osim imena . To je program A za koji ni jedan vrtic nema adekvatan enterijer . No kapa dole za one koji su se setili da program nazovu novim imenom i uoblice nesto sto vec postoji kako bi dosli do vece zarade .

  2. Jul kaže:

    A ŠTA ĆE MAME I TATE RADITI,KAD ĆE ONI DECU UČITI? KAD ĆE SE RODITELJI NJIMA BAVITI?

  3. Mima kaže:

    Uvek se ucilo kroz igru ne vidim sta je novo osim sto pravite lavirinte od radnih soba sto ugrozava deciju bezbednost

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama