Шарчевић: Повећање плата просветарима у октобру

август 31, 2016
Министар просвете Младен Шарчевић најавио је данас да ће просветари прво повећање плате добити у октобру, а да ће им, највероватније, већ у понедељак бити исплаћен новац који им је закинут погрешним обрачуном плата током летњих месеци прошле године.
Министар је подсетио да је влада у понедељак, 29. августа, донела одлуку о исплати закинутих зарада просветарима током лета прошле године и додао да ће од динамике рада трезора зависити када ће тај новац бити исплаћен.
„Радићемо на томе да се примени повећање у октобру, али и да сагледамо могућности државе да се повећа буџет за плате у 2017. године”, рекао је Шарчевић након саднице Републичког одбора Синдиката образовања Србије, којој је присуствовао.
Прочитајте и „Ако наставнику од успеха његових ученика зависи висина плате, мораће више да се потруди”
Како је навео, ако просвета буде успешна у рационализацији, онда има право и да тражи повећање зарада.
Говорећи о протесту Уније сидиката просветних радника Србије, министар је рекао да такав скуп има смисла, јер просветари на тај начин указују да држава треба више да брине о образовању.
Са синдикатима, додао је, направљена је добра сарадња, апострофирани су проблеми и већ реализовано оно што је било могуће.
„Имамо потребу да уредимо платне разреде, правимо систем квалитета где ће они бољи аплицирати за више”, нагласио је Шарчевић, преноси Танјуг.
Он је представницима Синдиката рекао да ће приоритет бити обука просветних радника у наредном периоду јер је, како је рекао, „боље добар наставник у лошим условима него обрнуто”.
Поглавља у преговорима са ЕУ која се тичу просвете – 25 и 26, могу бити одмах и затворена што отвара, како каже министар, могућност финасирања разних просветних пројеката из предприступних фондова.
Прочитајте и Шарчевић: Биће уведени платни разреди за наставнике како би се стимулисали они који раде добро
Председница Синдиката Образовања Србије Валентина Илић каже да су просветни радниц осим за прошлу закинути и за ову, а да се анализира да ли је било пропуста у обрачуну плата и током лета 2014.
Упитана да ли ће одустати од штрајла упозорења, она је рекла да ће синдикати видети шта ће им бити исплаћено до 20. септембра па донети одлуку.
 Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама