Шарчевић: Повишице за математичаре и друге дефицитарне профиле

27 фебруара, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић на седници КОНУС говорио о мањку кадрова у школама. Најављене повишице и за математичаре и друге дефицитарне профиле. Стипендије студентима природних наука, како би радили у просвети

Немамо довољно наставника математике и физике и многе школе имају проблем да обезбеде ове предаваче. Главни разлог су мале плате. Предложићемо да се од 1. септембра плате дефицитарним кадровима у просвети увећају до 30 одсто. Ово је у среду рекао министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на седници ректорског савета Конференције универзитета Србије

Као једну од мера да се овај проблем превазиђе, министар је навео и стипендирање студената, али и давање других олакшица, попут смештаја у студентски дом. Ти студенти, када заврше, били би у обавези да раде у просвети онолико дуго колико су примали стипендију. Такође би, каже министар, требало увести и низ других мера које би омогућиле да се овај проблем превазиђе.

– Студенти математике, физике или информатике неће да раде у просвети. Они себе виде у привреди, где су плате много веће – истакао је Шарчевић.

Иначе, проблем недостатка ових профила већ дуго мучи просветни систем. Према инфомацијама “Новости”, у једној београдској гиманзији цело прво полугодиште деца скоро да нису ни имала часове математике, а проблем им је и латински језик, јер када наставник оде на боловање нема ко да га замени, пошто на тржишту нема наставника латинског. У школама недостају и наставници енглеског и немачког језика.

Дефицитарне предмете често предају и студенти. Према прошлогодишњим подацима Министарства просвете, нестручних наставника у Србији било је око 1.000 и они су учили око 27.000 основаца. Ти подаци су показали да има 457 нестручних наставника математике, 239 физике, 109 наставника информатике, 133 наставника немачког језика и 48 нестручних наставника енглеског језика.

Нестручним кадровима сматрају се наставнци који немају потребно образовање, прописано правилницима Министарства просвете. То, међутим, не значи да они нису способни да, рецимо, ђацима петог разреда предају математику, али правно и уско стручно гледано, немају формалне компетенције.

Министар Шарчевић у среду је рекао да ће доношење закона о платним разредима решити овај проблем.

На седници, Гордана Вукелић, ректор Универзитета Унион, изабрана је за потпредседницу КОНУС-а.

Средства за 59 пројеката

НА седници КОНУС, државни секретар Владимир Поповић рекао је да је за науку обезбеђено 74,5 милиона евра и да ће тај новац бити опредељен углавном Фонду за науку.

– Рецензија програма ПРОМИС, за младе истраживаче, завршена је и резултати ће бити познати у понедељак. Прихваћено је 59 пројеката и на њих ће отићи девет милиона евра – рекао је Поповић. – Позив за програм Идеје биће расписан 11. марта, износ за овај програм је 24 милиона евра.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Шарчевић: Повишице за математичаре и друге дефицитарне профиле

 1. Milenica каже:

  Sram Vas bilo!

 2. Anica каже:

  Tako i treba,matematički i fizički fakulteti su najzahtevniji za studiranje.Naravno,ako stvarno želite stručan kadar u školama povišica je rešenje.

 3. Драгица каже:

  Још један у низу невероватних предлога!Катастрофа!!!Оваквим поступком директно омаловажавате остале запослене у школи, који су такође завршили факултете а и раде у школама већ по пар деценија. Школски систем је и овако ослабљен, још оваквим поступком када унесете раздор међу људе биће страшно.
  Повећајте плату школству, мотивишите људе све подједнако…
  математичари студирају дуго и зато их и нема у школама…а сад доведите вечите апсолвенте, па их наградите већом платом…све горе од горег.

 4. Milica каже:

  Konačno im došlo iz d u glavu neće oni raditi u školi ni za tu platu. Kad ne bude nastavnika u školi povećaće duple plate koliko oni i zasluzuju, a ne da imaju plate kao da su srednjoškolci, sramota.

 5. Хемичар каже:

  И осталим наставнивима у просвети су мале плате.

 6. Anica каже:

  Nije ovde više u pitanju novac,neće mladi nastavnici da trpe ludosti i iživljavanja roditelja,raznih drugih ludorija ministarstva,zavoda i svih drugih koji su pobegli iz škole i sada iz fotelje pametuju.

 7. Nastavnik matematike каже:

  Objavite liste škola sa nestručnim nastavnicima i iz kojih predmeta. Ima nastavnika koji žele da rade i ne mogu da se zaposle, jer direktori štite nestručne ali politički podobne. Da se ne lažemo više…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама