Šarčević: Povišice za matematičare i druge deficitarne profile

27 februara, 2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević na sednici KONUS govorio o manjku kadrova u školama. Najavljene povišice i za matematičare i druge deficitarne profile. Stipendije studentima prirodnih nauka, kako bi radili u prosveti

Nemamo dovoljno nastavnika matematike i fizike i mnoge škole imaju problem da obezbede ove predavače. Glavni razlog su male plate. Predložićemo da se od 1. septembra plate deficitarnim kadrovima u prosveti uvećaju do 30 odsto. Ovo je u sredu rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na sednici rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije

Kao jednu od mera da se ovaj problem prevaziđe, ministar je naveo i stipendiranje studenata, ali i davanje drugih olakšica, poput smeštaja u studentski dom. Ti studenti, kada završe, bili bi u obavezi da rade u prosveti onoliko dugo koliko su primali stipendiju. Takođe bi, kaže ministar, trebalo uvesti i niz drugih mera koje bi omogućile da se ovaj problem prevaziđe.

– Studenti matematike, fizike ili informatike neće da rade u prosveti. Oni sebe vide u privredi, gde su plate mnogo veće – istakao je Šarčević.

Inače, problem nedostatka ovih profila već dugo muči prosvetni sistem. Prema infomacijama “Novosti”, u jednoj beogradskoj gimanziji celo prvo polugodište deca skoro da nisu ni imala časove matematike, a problem im je i latinski jezik, jer kada nastavnik ode na bolovanje nema ko da ga zameni, pošto na tržištu nema nastavnika latinskog. U školama nedostaju i nastavnici engleskog i nemačkog jezika.

Deficitarne predmete često predaju i studenti. Prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva prosvete, nestručnih nastavnika u Srbiji bilo je oko 1.000 i oni su učili oko 27.000 osnovaca. Ti podaci su pokazali da ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog jezika i 48 nestručnih nastavnika engleskog jezika.

Nestručnim kadrovima smatraju se nastavnci koji nemaju potrebno obrazovanje, propisano pravilnicima Ministarstva prosvete. To, međutim, ne znači da oni nisu sposobni da, recimo, đacima petog razreda predaju matematiku, ali pravno i usko stručno gledano, nemaju formalne kompetencije.

Ministar Šarčević u sredu je rekao da će donošenje zakona o platnim razredima rešiti ovaj problem.

Na sednici, Gordana Vukelić, rektor Univerziteta Union, izabrana je za potpredsednicu KONUS-a.

Sredstva za 59 projekata

NA sednici KONUS, državni sekretar Vladimir Popović rekao je da je za nauku obezbeđeno 74,5 miliona evra i da će taj novac biti opredeljen uglavnom Fondu za nauku.

– Recenzija programa PROMIS, za mlade istraživače, završena je i rezultati će biti poznati u ponedeljak. Prihvaćeno je 59 projekata i na njih će otići devet miliona evra – rekao je Popović. – Poziv za program Ideje biće raspisan 11. marta, iznos za ovaj program je 24 miliona evra.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Šarčević: Povišice za matematičare i druge deficitarne profile

 1. Milenica kaže:

  Sram Vas bilo!

 2. Anica kaže:

  Tako i treba,matematički i fizički fakulteti su najzahtevniji za studiranje.Naravno,ako stvarno želite stručan kadar u školama povišica je rešenje.

 3. Dragica kaže:

  Još jedan u nizu neverovatnih predloga!Katastrofa!!!Ovakvim postupkom direktno omalovažavate ostale zaposlene u školi, koji su takođe završili fakultete a i rade u školama već po par decenija. Školski sistem je i ovako oslabljen, još ovakvim postupkom kada unesete razdor među ljude biće strašno.
  Povećajte platu školstvu, motivišite ljude sve podjednako…
  matematičari studiraju dugo i zato ih i nema u školama…a sad dovedite večite apsolvente, pa ih nagradite većom platom…sve gore od goreg.

 4. Milica kaže:

  Konačno im došlo iz d u glavu neće oni raditi u školi ni za tu platu. Kad ne bude nastavnika u školi povećaće duple plate koliko oni i zasluzuju, a ne da imaju plate kao da su srednjoškolci, sramota.

 5. Hemičar kaže:

  I ostalim nastavnivima u prosveti su male plate.

 6. Anica kaže:

  Nije ovde više u pitanju novac,neće mladi nastavnici da trpe ludosti i iživljavanja roditelja,raznih drugih ludorija ministarstva,zavoda i svih drugih koji su pobegli iz škole i sada iz fotelje pametuju.

 7. Nastavnik matematike kaže:

  Objavite liste škola sa nestručnim nastavnicima i iz kojih predmeta. Ima nastavnika koji žele da rade i ne mogu da se zaposle, jer direktori štite nestručne ali politički podobne. Da se ne lažemo više…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama