Шарчевић: Припремљено шест измена закона које ће променити ствари

Проблеми у области образовања су бројни, али коначно се неко сетио да Србија треба да се индустријализује и намера надлежних је да унапреди ситуацију у тој области, рекао је вечерас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на Копаоник бизнис форуму.

Фото: Телеграф

Он је, на панелу “Образовање и научна политика – ухвати корак”, поручио и да ће спона науке и привреде бити јача и боља, као и да је један од приоритета управо финаснсирање науке.
Додао је, такође, да од новца у буџету ресорног министарства, 95 одсто одлази на плате, а да минимално остаје за улагање у развој, што је дугогодишња пракса.
Он је приметио да смо народ смо који је спреман да сваку ствар изокрене и да је то оно што мора да се мења.
“Сваки дан ја морам 10 жалби да прогутам, и то оних најгорих, јер је неко нашао начин да нешто смува и заобиђе. Један директор школе је два пута по шест месеци ишао на Малту да конобарише, оставио факсимил, то нико не зна, покрије га школски одбор и милина божија”, рекао је Шарчевић.
Како је рекао, дешава се да се и директорима школа са лошим резултатима обнавља мандат, а намера надлежних је да се то промени.
“Моја улога је да потпишем свима паре, што и мој помоћник може. Ја немам потребне ингеренције, оне су на многим другим телима, уместо тамо где треба”, рекао је Шарчевић.
Он је поручио да ће измене закона то да реше, наводећи да је шест закона припремљено, које ће променити ствари и поставити вредновање квалитета у фокус.
Када је реч о Писа тестирањима, где наши ђаци не бележе завидне резултате, Шарчевић је казао да је пробно тестирање у априлу, за које се спремамо да бисмо видели где смо, а да ћемо се следеће године “спремати као за Олимпијаду”.
Он је подвукало значај дуалног образовања, око којег се каже створила фама у јавности, јер је схваћено само “у ужем смислу”, наводећи да то подразумева повезност привреде и образовања.
“Ако све зацртано будемо остварили, брзо ћемо ухватити корак. Тимови су формирани, трудимо се да сарађујемо са свима, покушавамо да надокнадимо време”, рекао је Шарчевић.
Извор: Блиц