Šarčević: Pripremljeno šest izmena zakona koje će promeniti stvari

9 marta, 2017

Problemi u oblasti obrazovanja su brojni, ali konačno se neko setio da Srbija treba da se industrijalizuje i namera nadležnih je da unapredi situaciju u toj oblasti, rekao je večeras ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na Kopaonik biznis forumu.

Foto: Telegraf


On je, na panelu “Obrazovanje i naučna politika – uhvati korak”, poručio i da će spona nauke i privrede biti jača i bolja, kao i da je jedan od prioriteta upravo finasnsiranje nauke.
Dodao je, takođe, da od novca u budžetu resornog ministarstva, 95 odsto odlazi na plate, a da minimalno ostaje za ulaganje u razvoj, što je dugogodišnja praksa.
On je primetio da smo narod smo koji je spreman da svaku stvar izokrene i da je to ono što mora da se menja.
“Svaki dan ja moram 10 žalbi da progutam, i to onih najgorih, jer je neko našao način da nešto smuva i zaobiđe. Jedan direktor škole je dva puta po šest meseci išao na Maltu da konobariše, ostavio faksimil, to niko ne zna, pokrije ga školski odbor i milina božija”, rekao je Šarčević.
Kako je rekao, dešava se da se i direktorima škola sa lošim rezultatima obnavlja mandat, a namera nadležnih je da se to promeni.
“Moja uloga je da potpišem svima pare, što i moj pomoćnik može. Ja nemam potrebne ingerencije, one su na mnogim drugim telima, umesto tamo gde treba”, rekao je Šarčević.
On je poručio da će izmene zakona to da reše, navodeći da je šest zakona pripremljeno, koje će promeniti stvari i postaviti vrednovanje kvaliteta u fokus.
Kada je reč o Pisa testiranjima, gde naši đaci ne beleže zavidne rezultate, Šarčević je kazao da je probno testiranje u aprilu, za koje se spremamo da bismo videli gde smo, a da ćemo se sledeće godine “spremati kao za Olimpijadu”.
On je podvukalo značaj dualnog obrazovanja, oko kojeg se kaže stvorila fama u javnosti, jer je shvaćeno samo “u užem smislu”, navodeći da to podrazumeva poveznost privrede i obrazovanja.
“Ako sve zacrtano budemo ostvarili, brzo ćemo uhvatiti korak. Timovi su formirani, trudimo se da sarađujemo sa svima, pokušavamo da nadoknadimo vreme”, rekao je Šarčević.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević: Pripremljeno šest izmena zakona koje će promeniti stvari

  1. slavisa kaže:

    Ministre, da li je takav direktor( Malta) jos uvek na celu te skole, kao i oni sa losim rezultatima……?

  2. Marija kaže:

    Mislim da direktor po zakonu mora potpisivati sve rucno, onda je ta prica besmislena. Ministar se ne pita zasto direktor ide da konobarise. Sramota Ministarstva je da direktori sa platom ne mogu da prezive.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama