Шарчевић: Приватне средње школе горе од приватних факултета

8 децембра, 2019

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је да је 27 година од оснивања приватних школа и факултета, државно образовање боље на свим нивоима.

Приватни универзитети у Србији нису на светском нивоу квалитета, али један број установа почиње озбиљно да ради на томе. Приватне средње школе су још горе од факултета тог типа, коментар је министра Шарчевића на питање Политике докле нас је одвело приватно образовање.

Проблем је, каже, у томе што код нас не постоји спољашње вредновање рада приватних образовних установа и исхода тог образовање па је могао да ради ко како жели.

Пракса је, истиче, била да у приватним школама свима поделе петице, ђаци буду вуковци, а родитељи задовољни купљеним успехом.

– А онда сам се сусретао са случајевима да такви вуковци дођу да упишу државне студије и освоје нула поена на пријемном за Факултет организационих наука – рекао је он.

Да је од старта држава увела националну матуру која се уводи за две године и која ће управо бити контрола рада у школама и спољашње вредновање знања стеченог до краја средњег школовања, не би могло тако да буде, каже он.

– Имамо много квалитетних државних школа и много неквалитетних приватних школа. Разлог је што њихове осниваче нико није контролисао, могли су да бирају да раде квалитетно, а изабрали су само новац – оцењује Шарчевић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Приватне средње школе горе од приватних факултета"

  1. Anica каже:

    A,škola Ruđer Bošković na čijem ste vi čelu,informacija iz prve ruke.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама