Шарчевић: Професори су носиоци реформи и њихов углед и статус морамо да променимо

12 јануара, 2017

Професори су носиоци реформи и њихов углед и статус можемо и морамо да променимо, а то чинимо заједно са синдикатима, рекао је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Он каже да је у завршној фази израда свих закона, да су у израду били укључени и синдикати, а да током јануара следи јавна расправа.

“Ово је лењ, инертан систем који треба покренути и зато треба пуно времена и треба га покренути са свих позиција. Ништа не добијамо ако смо пажњу посветили само на основну школу, факултете, универзитете, предшколске установе. Све треба да крене истовремено”, рекао је министар на Б92.

Упитан да ли очекује “мир са синдикатима”, министар је рекао да он није неко “ко сеје невоље и прави панику”, да не може унапред да каже шта ће бити или неће, али да невоље он неће производити.

“Опет нећу ни лажно уљуљкивати. Ја сам неко ко зна да решава проблеме. Родитељи и ученици већ могу да виде бољитак чим виде ред у школи, могу да виде бољитак јер уводимо информатику, спорт у школама”, каже Шарчевић.

Говорећи о увођењу униформи у школе, министар каже да је у току обрада анкета, али да очекује да ће већина пристати на униформе.

“Свако мора да схвати да је то један од сегмената реда у школи, а школа је велики мозаик. Ред је да вам не звоне мобилни телефони на часу, да долазите пристојно обучени. Сваки каменчић мозаика мора да се врати на своје место”, прецизира Шарчевић.

Шта је улога родитеља, како каже, решиће закон, који ће подићи степен и одговорности и права родитеља.

“Систем мора да се уреди, покидане нити морају да се повежу”, закључио је министар просвете.

Извор: Танјуг/РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Професори су носиоци реформи и њихов углед и статус морамо да променимо"

  1. Nastavnik OS каже:

    Ako nastavnici ne bi trebali dodatno da radu pored svoje profesije, ni mobilni ne bi zvonio. Ali 90% nastavnika, pored svoje profesie jos radi na neko radno mesto, da bi prezivio, znaci kod nekih su poslovi u toku i dok traju predavanja.
    To moze spreciti samo sa adekvatnim platama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама