Шарчевић: Просветни радници су довољно паметни да одлуче шта желе, а шта не желе

20 маја, 2017
Како је министар просвете Младен Шарчевић прошле недеље изјавио за наш лист да је прекинут сваки облик сарадње са Инцест траума центром, такозвани тренери ове невладине организације прошлог викенда одржали су семинар за наставнике у општини Тител.

Подсетимо, Инцест траума центар (ИТЦ) аутор је и власник Образовних пакета за учење о сексуалном насиљу над децом, које је министарство просвете повукло из употребе након бурних реакција у јавности због делова непримерених деци којој су намењена, као и нашој традицији и култури.
Првобитна замисао министарства била је да се спорна поглавља ревидирају или избаце.
Таквој „редактури” ИТЦ се оштро успротивио, наводећи да би тиме била нарушена њихова ауторска права. Након тога, министарство је донело одлуку да се Образовни пакети у целини одбаце, а министар Шарчевић је за „Политику” изјавио да се сарадња са Инцест траума центром у потпуности прекида „јер нису показали ни трунку кооперативности”.
Упркос томе, прошлог петка, суботе и недеље ИТЦ је у општини Тител одржао семинар у оквиру програма стручног усавршавања наставника, под називом „Родно условљено насиље из угла деце и одраслих који су преживели трауму”.
– Понављам, са Инцест траума центром је прекинута свака сарадња, а директорима школа поручујем да се не играју главом – изјавио је за наш лист министар Шарчевић.
Учесници семинара у Тителу, а реч је о тридесетак просветних радника, углавном чланова тимова за превенцију насиља у школама,  добили су обиман материјал у електронској форми, а део тога били су и у међувремену из употребе повучени Образовни пакети за наставнике основних и средњих школа и за запослене у вртићима.
– Као да радим у некој чудној зељи у којој нико није дужан да ме поштује. Изгледа да морам да преврнем сваки камен у просвети јер испод њега лежи нека жаба, гуштер или змија. Већ сам најавио да министарство прави нови тим за превенцију насиља који ће осмислити нове образовне пакете – огорчен је министар Шарчевић.
На нашу констатацију да је за програм стручног усавршавања који је одржан у Тителу Министарство просвете за ову школску годину дало лиценцу Инцест траума центру, Шарчевић узвраћа да је „реч је о безобразлуку који превазилази све границе”.
Ова организација манипулише људима позивајући се на неку формалну лиценцу коју смо им раније дали. Јавићемо школама да не организују те семинаре. Запослени неће морати више да их похађају, зваћу за пет минута надлежне особе – рекао је министар.
Он је позвао све наставнике да му се лично обрате уколико су трпели притиске да присуствују семинарима.
– Просветни радници су довољно паметни да одлуче шта желе, а шта не желе. Трпа се све и свашта у школе јер су семинари бесплатни. Због недостатка новца не морамо на све да пристајемо. Свакако ће бити промена у овој области јер није добро да људи слушају разна беспотребна предавања само да би формално прикупили неопходан број бодова за обнављање лиценце – закључује министар.
Представнице Инцест траума центра нису се готово ни једном појавиле у јавности од када се дигла бура због садржаја Образовних пакета за спречавање сексуалног насиља над децом. И јуче смо по ко зна који пут покушали да ступимо у контакт са Душицом Попадић, директорком ове организације. На њен број мобилног телефона који се налази на сајту Инцест траума центра јавила се женска особа. Након што смо се представили, питали смо да ли смо добили Душицу Попадић, а одговор је био одричан. На поновљене позиве на исти број, нико се више није јављао…
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Просветни радници су довољно паметни да одлуче шта желе, а шта не желе

  1. Ђура каже:

    Што се овога тиче – браво за министра. Пуна подршка. Ех кад би овако било и за остало. Још једном, за ово велика подршка.

  2. Danica Petrović каже:

    Hvala Bogu da ima i nešto što niste prihvatili. Nadam se da će biti pokrenuta i javna rasprava o svemu što je prihvaćeno poslednjih godina.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама