Šarčević: Radimo na rešenju pitanja dugova prosvetnim radnicima

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se radi na rešavanju problema u vezi sa isplatom novca koji država duguje prosvetnim radnicima zbog pogrešnog obračuna plate iz 2014. godine kako bi se našlo pravedno rešenje.

Šarčević je dodao da će danas razgovarati o tome sa predstavnicima Ministarstva finansija i dodao da na tome rade timovi ministarstva koje on vodi sa Ministarstvom finansija i Upravom za trezor.
„Nismo mi u pitanju, mi smo neko ko je uvek na strani svojih kolega. Pogrešan obračun nije naš, nego Ministarstva finansija i Trezora, ali tu je sad zamršena situacija, nije tako jednostavna”, rekao je Šarčević odgovarajući na pitanja novinara.
On je podsetio da je slučaj dugova iz 2015. godine rešen još prošle godine.
Kad je reč o 2014-oj godini, Šarčević je rekao da sve zavisi od toga kada je započet godišnji odmor.
„Ko ima dokaza da je odmor započeo u julu, tek tri dana jula je hvatao novi obračun. I par slučajeva koji su dobili na sudu je u toj zoni. Onaj ko je imao veći deo odmora u avgustu, on čak treba da vrati državi”, rekao je Šarčević i dodao da se sve analizira.
Kako je dodao, postoje advokatske kancelarije koje od toga „jako lepo žive”.
„Jer će najmanje dobiti prosvetni radinik, a mnogo više kancelarija, a izgubiti država. Mi nismo neko ko ima pare, pa sad – da ili ne da. Analiziramo sve te te situacije i idemo da nađemo apsolutnpo pravedno rešenje, da onaj ko je trebao da dodbije, dobije”, rekao je Šarčević.
Upitan kada očekuje rešenje, Šarčević je rekao da će oni koji treba da daju odgovor, morati to brzo da urade.
(Tanjug)