Шарчевић: "Родитељи је требало пре четири године да 'притегну' децу да уче, а не да им праве пролаз у животу преко везе"

5 јула, 2017

Шарчевић подсећа да родитељи који желе да упишу децу у друге школе могу само у изузетним и оправданим околностима да поднесу молбу да им се изађе у сусрет, и то да пишу Министарству просвете, а не министру лично

Фото “Данас”


Министар просвете Младен Шарчевић каже да је поборник идеје да деца треба да се упишу тамо где су успехом заслужили, те да је покушај родитеља да им праве пролазе у животу преко везе веома лош.
“Нећете веровати. Дневно добијем 200 мејлова и стотинак порука о томе да овоме или ономе фале бодови за упис у средње школе и на факултете”, каже Шарчевић за Политику.
“Свима одговарам кратко: ‘Немам времена’, што ће рећи не пада ми на памет тиме да се бавим. Децу која сада уписују средње школе и факултете родитељи је требало да пре четири године да ‘притегну’ да уче, а не да им праве пролаз у животу преко везе”.
Министар подсећа да родитељи који желе да упишу децу у друге школе могу само у изузетним и оправданим околностима да поднесу молбу да им се изађе у сусрет, и то да пишу Министарству просвете, а не министру лично.
Он је у разговору за Политику говорио и о одељењима за таленте, и пријемним испитима за исте, на којима се ђаци нису показали, те су поједина таква одељења због малог броја прошлих и још мањег заиста заинтересованих затворена.
“За просветну власт је изненађење колико су ђаци у Београду подбацили на пријемном, али и то што су кандидати који су могли да упишу овај смер ипак одустали. Престоница је могла да прими 80 ђака у рачунарска одељења у четири гимназије, проходност је имало 98 ученика, али је жељу да учи у одељењу за даровите информатичаре исказало свега 29 ученика”, каже Шарчевић.
 
Извор: Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Шарчевић: "Родитељи је требало пре четири године да 'притегну' децу да уче, а не да им праве пролаз у животу преко везе"

 1. Lidija каже:

  Sta da rade deca koja su ucila..upisala jake skole i posle su ukapirala da se u tim skolama ne pronalaze i da zele nesto sasvim drugo.

  1. ana каже:

   To jeste tesko za dete. Sta da radi? Da razgovara sa roditeljem, tj. oni s detetom – da se u zivotu donose odluke, da se okolnosti menjaju, da ne ide sve uvek po planu ali to je – zivot. A konkretnije, da sagleda nove okolnosti i odluci da le ce ponovo pokusati da se pronadje ili ce polagati dodatne ispite i preci u drugu skolu. Ovo je samo ukratko.

 2. Anna каже:

  Ministar bi trebalo da se bavi time koliko kvalitetno škola, nastavnici i ceo sistem pripremaju učenike za završni ispit. To je u njegovoj nadležnosti. Njegov posao nisu roditelji ni pritezanje. Možda ga niko o tome nije obavestio.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама