Šarčević: "Roditelji je trebalo pre četiri godine da 'pritegnu' decu da uče, a ne da im prave prolaz u životu preko veze"

5 jula, 2017

Šarčević podseća da roditelji koji žele da upišu decu u druge škole mogu samo u izuzetnim i opravdanim okolnostima da podnesu molbu da im se izađe u susret, i to da pišu Ministarstvu prosvete, a ne ministru lično

Foto “Danas”


Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je pobornik ideje da deca treba da se upišu tamo gde su uspehom zaslužili, te da je pokušaj roditelja da im prave prolaze u životu preko veze veoma loš.
“Nećete verovati. Dnevno dobijem 200 mejlova i stotinak poruka o tome da ovome ili onome fale bodovi za upis u srednje škole i na fakultete”, kaže Šarčević za Politiku.
“Svima odgovaram kratko: ‘Nemam vremena’, što će reći ne pada mi na pamet time da se bavim. Decu koja sada upisuju srednje škole i fakultete roditelji je trebalo da pre četiri godine da ‘pritegnu’ da uče, a ne da im prave prolaz u životu preko veze”.
Ministar podseća da roditelji koji žele da upišu decu u druge škole mogu samo u izuzetnim i opravdanim okolnostima da podnesu molbu da im se izađe u susret, i to da pišu Ministarstvu prosvete, a ne ministru lično.
On je u razgovoru za Politiku govorio i o odeljenjima za talente, i prijemnim ispitima za iste, na kojima se đaci nisu pokazali, te su pojedina takva odeljenja zbog malog broja prošlih i još manjeg zaista zainteresovanih zatvorena.
“Za prosvetnu vlast je iznenađenje koliko su đaci u Beogradu podbacili na prijemnom, ali i to što su kandidati koji su mogli da upišu ovaj smer ipak odustali. Prestonica je mogla da primi 80 đaka u računarska odeljenja u četiri gimnazije, prohodnost je imalo 98 učenika, ali je želju da uči u odeljenju za darovite informatičare iskazalo svega 29 učenika”, kaže Šarčević.
 
Izvor: Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Šarčević: "Roditelji je trebalo pre četiri godine da 'pritegnu' decu da uče, a ne da im prave prolaz u životu preko veze"

 1. Lidija kaže:

  Sta da rade deca koja su ucila..upisala jake skole i posle su ukapirala da se u tim skolama ne pronalaze i da zele nesto sasvim drugo.

  1. ana kaže:

   To jeste tesko za dete. Sta da radi? Da razgovara sa roditeljem, tj. oni s detetom – da se u zivotu donose odluke, da se okolnosti menjaju, da ne ide sve uvek po planu ali to je – zivot. A konkretnije, da sagleda nove okolnosti i odluci da le ce ponovo pokusati da se pronadje ili ce polagati dodatne ispite i preci u drugu skolu. Ovo je samo ukratko.

 2. Anna kaže:

  Ministar bi trebalo da se bavi time koliko kvalitetno škola, nastavnici i ceo sistem pripremaju učenike za završni ispit. To je u njegovoj nadležnosti. Njegov posao nisu roditelji ni pritezanje. Možda ga niko o tome nije obavestio.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama