Šarčević: Roditeljima koji imaju objektivne strahove da puste decu u školu, nećemo praviti pitanje da se roditelj opredeli tokom septembra da dete prati nastavu onlajn

11 avgusta, 2020

“Mislim da već mesec dana pokušavamo da kažemo koji su svi mogući vidovi nastave i uvek kažemo da to zavisi od trenutnog stanja zdravlja nacije, što i sada zavisi. Ono što je izvesno jeste da ne očekujemo vanredno stanje, jer znate da smo imali obavezu u prvom piku da jedan roditelj bude kod kuće. Tragajući za boljim modelima, očekivali smo da se stanje popravlja. Istražujući koliko roditelja ne može da ostavi dete kod kuće, došli smo da je to negde oko 22 odsto roditelja i to je dovoljan razlog da se pokrene mehanizam da neki osnovci treba da krenu na nastavu”, rekao je na početku obraćanja minuistar prosvete Mladen Šarčević.

Foto: Nova.rs

– Sada predlažemo jedan od scenarija koji može da zadovolji više interesa, a to je jedan od modela da se od prvog do četvrtog nastava odvija u školama, s tim što moramo smanjiti broj učenika. Moramo u većem broju ustanova da podelimo taj broj. U okviru 17 školskih uprava u 1.192 škole je 45 odsto onih koji ne moraju da se dele, broj đaka je toliki da zadovoljava standard. Pokušaćemo da razmeštanjem klupa i stolica iz učionica, imamo razne prostorije koje mogu da se pretvore u učionice, i ovaj preostali broj škola, deo njih, će se na taj način snaći – rekao je Šarčević.

Kako je rekao Šarčević, postoji mnogo opcija.

– Imamo opciju da se sve radi na daljinu, kao i u prvom piku, ali ćemo pokušati da pružimo deci bolji pedagoški princip. Prva grupa jednog odeljenja će počinjati od 8 sati, sa pauzama od pet minuta, u drugom bloku radi druga grupa i tu nastavnik završava na pola, ali tu ulaze i drugi učitelji i nastavnici poput nastavnika engleskog. U drugom delu dana, od dva sata, imamo starije osnovce. Petaci, šestaci i sedmaci će imati pet časova, osmaci šest, a modifikovaćemo taj raspored tako što ćemo na nedeljnom nivou dobijati izveštaje.

To nije sve.

– Ono što je možda novina, roditeljima koji imaju objektivne strahove da puste decu u školu, mi nećemo praviti pitanje da se roditelj opredeli tokom septembra da dete prati nastave onlajn, a ocenjivanje će se zakazivati u terminima. Nećemo uništiti ono što smo u prvom piku uradili, ali ćemo se ovog puta više zadržavati na sumativnom ocenjivanju. Neće biti šetanja po kabinetima. U ponedeljak 31. avgusta roditelji učenika prvog osnovne, petog osnovne i srednje škole, imaće priliku da se upoznaju sa razrednim starešinama – rekao je Šarčević.

Najmanje problema trebalo bi da bude sa srednjim školama.

– Srednja škola takođe može da uradi nekoliko modela, ali osnovni je da rade nedeljno, po vertikali. Nije isto da li je stručna škola ili gimnazija. Imaćemo nastavu na TV kanalima, sa RTS imamo osnovni ugovor, možda ćemo ga širiti sa drugim emiterima. Od petog do osmog razreda će imati onlajn nastavu prepodne, stariji popodne. RTS planeta će biti dostupna da se ponovo preslušavaju časovi – zaključio je Šarčević

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Roditeljima koji imaju objektivne strahove da puste decu u školu, nećemo praviti pitanje da se roditelj opredeli tokom septembra da dete prati nastavu onlajn"

  1. Aleksa kaže:

    ”Prva grupa jednog odeljenja će počinjati od 8 sati, sa pauzama od pet minuta, u drugom bloku radi druga grupa i tu nastavnik završava na pola, ali tu ulaze i drugi učitelji i nastavnici poput nastavnika engleskog.”

    Molim prevod. Šta nastavnik završava na pola? Koji drugi učitelji i drugi nastavnici?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama