Шарчевић: Родитељима који имају објективне страхове да пусте децу у школу, нећемо правити питање да се родитељ определи током септембра да дете прати наставу онлајн

11 августа, 2020

“Мислим да већ месец дана покушавамо да кажемо који су сви могући видови наставе и увек кажемо да то зависи од тренутног стања здравља нације, што и сада зависи. Оно што је извесно јесте да не очекујемо ванредно стање, јер знате да смо имали обавезу у првом пику да један родитељ буде код куће. Трагајући за бољим моделима, очекивали смо да се стање поправља. Истражујући колико родитеља не може да остави дете код куће, дошли смо да је то негде око 22 одсто родитеља и то је довољан разлог да се покрене механизам да неки основци треба да крену на наставу”, рекао је на почетку обраћања минуистар просвете Младен Шарчевић.

Foto: Nova.rs

– Сада предлажемо један од сценарија који може да задовољи више интереса, а то је један од модела да се од првог до четвртог настава одвија у школама, с тим што морамо смањити број ученика. Морамо у већем броју установа да поделимо тај број. У оквиру 17 школских управа у 1.192 школе је 45 одсто оних који не морају да се деле, број ђака је толики да задовољава стандард. Покушаћемо да размештањем клупа и столица из учионица, имамо разне просторије које могу да се претворе у учионице, и овај преостали број школа, део њих, ће се на тај начин снаћи – рекао је Шарчевић.

Како је рекао Шарчевић, постоји много опција.

– Имамо опцију да се све ради на даљину, као и у првом пику, али ћемо покушати да пружимо деци бољи педагошки принцип. Прва група једног одељења ће почињати од 8 сати, са паузама од пет минута, у другом блоку ради друга група и ту наставник завршава на пола, али ту улазе и други учитељи и наставници попут наставника енглеског. У другом делу дана, од два сата, имамо старије основце. Петаци, шестаци и седмаци ће имати пет часова, осмаци шест, а модификоваћемо тај распоред тако што ћемо на недељном нивоу добијати извештаје.

То није све.

– Оно што је можда новина, родитељима који имају објективне страхове да пусте децу у школу, ми нећемо правити питање да се родитељ определи током септембра да дете прати наставе онлајн, а оцењивање ће се заказивати у терминима. Нећемо уништити оно што смо у првом пику урадили, али ћемо се овог пута више задржавати на сумативном оцењивању. Неће бити шетања по кабинетима. У понедељак 31. августа родитељи ученика првог основне, петог основне и средње школе, имаће прилику да се упознају са разредним старешинама – рекао је Шарчевић.

Најмање проблема требало би да буде са средњим школама.

– Средња школа такође може да уради неколико модела, али основни је да раде недељно, по вертикали. Није исто да ли је стручна школа или гимназија. Имаћемо наставу на ТВ каналима, са РТС имамо основни уговор, можда ћемо га ширити са другим емитерима. Од петог до осмог разреда ће имати онлајн наставу преподне, старији поподне. РТС планета ће бити доступна да се поново преслушавају часови – закључио је Шарчевић

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Родитељима који имају објективне страхове да пусте децу у школу, нећемо правити питање да се родитељ определи током септембра да дете прати наставу онлајн"

  1. Алекса каже:

    ”Прва група једног одељења ће почињати од 8 сати, са паузама од пет минута, у другом блоку ради друга група и ту наставник завршава на пола, али ту улазе и други учитељи и наставници попут наставника енглеског.”

    Молим превод. Шта наставник завршава на пола? Који други учитељи и други наставници?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама