Шарчевић: Садашња матура потпуна импровизација

10 новембра, 2016

Министар просвете Младен Шерчевић најавио да ће 2018. године бити уведена национална матуре која ће омогућити будућим бруцошима да конкуришу на неограничен број факултет
sarcevic
Министар просвете Младен Шерчевић најавио је данас да ће као пилот пројекат 2018. године бити уведена национална матуре која ће омогућити будућим бруцошима да конкуришу на неограничен број факултета.
“Национална или државна матура је нешто што је давно требало да крене. Припреме за то трају две године, финансира се из ИПА фондова. Намера је да се средњошколима омогући квалитетнији прелазак на студије. Сада имате модел да ученик средње школе ради пријемни за један факултет, а ако му за на пример за Машински факултет фали поен или два испада из игре и аплицира за оно што је остало”, казао је Шарчевић новинарима у Београду.
Он је казао да је то “први бенефит”, а да је други то што се добија “оцена школе”.
“То је екстерна оцена једне целе генерације”, рекао је Шарчевић и додао да је “садашња матура потпуна импровизација”.
Он је рекао да ће постојати и стручна матура на којој ће се полагати разлика ако из неке стручне школе пређе на неке студије које нису сродне.
“Иначе, међународна матура, јесте узор свима у свету. То постоји од 1970. и ту је најелитнији број ученика који се за то опредељује. То је јако тешко уписати, али је то зато школовање оне најквалитетније елите која може да упише и Харвард и Сорбону и да добије стипендије. Онда је то прилика да такве људе одшколујемо и да их стипендијом вежемо да се врате за добробит земље”, навео је он.
Он је казао да ће у првој фази центри бити у Београду, Новом Саду и Нишу.
Шарчевић је најавио да ће информатика бити обавезан предмет од 1. септембра наредне године.
Он је рекао да се мора видети шта оптерећује а шта растерећује радну недељу ученика.
Шарчевић је данас у Београду, у Установи културе Пароброд, разговарао са ученицима основних и средњих школа и факултета који су друштвено активни у различитим организацијама.
Према речима министра, ученици и студенти су постављали питања о проблемима са којима се сусрећу у настави.
Он је рекао да је сличан састанак већ имао са средњошколцима у Новом Саду и Нишу.
 
Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама