Шарчевић: Неминовна измена закона, Болоња на анализи

25 октобра, 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић данас је најавио измену системских закона у просвети истичући да је то неминовност и да ће то министарство анализирати систем Болоње како би се олакшало студентима.
– “Мењаћемо у Србији системске законе, јер су то урадиле све државе у Европи. То је неминовност – поручио је Шарчевић на конференцији о предузетништву младих у Србији, Црној Гори и БиХ.
Он је рекао да у управне одборе установа морају ући и послодавци, али и да ће родитељи добити сасвим другу улогу него што случај.
– “Ови људи ће ући и у финансирање процеса образовања, али заблуда и мантра у друштву је да се школују радници који ће имати најмању плату и неће даље напредовати. Ту крилатицу као да нам је смисло непрајатељ, а не одговара стварности -, истакао је министар просвете.
Он је навео да је приметно да нико не жели да губи време обучавајући људе који су тек завршили факултете и да са њима ради од почетка.
Говорећи о болоњском процесу, Шарчевић је рекао да ће бити анализаран пошто се често дешава да студенти не могу да испуне квоту од 60 поена.
– “Онда се та квота обара и мислим да ћемо кроз поступке дуалних модела за људе који су прошли неке циклусе образовања и стекли одређену праксу имати одређен број бонуса који ће олакшати упис и напредовање на студијама – навео је Шарчевић.
Он је додао да држава и Министарство просвете морају да буду јако флексибилни и направе добре моделе са привредом како би се образовање што више прилагодило привреди.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Неминовна измена закона, Болоња на анализи"

  1. Ретка звер каже:

    Министар има правилне и добре идеје.Све речено у претходном тексту је потребно, а и нужно.Зашто то тврдим?Па рећи ћу вам да су Учитељски факултети “производили” генерације за рад у идеалним условима,Дакле ,у једној учионици ,један разред,један учитељ.Али стварност многима изгледа сасвим дугачија.О раду у “неподељеним школама”скоро да није било речи,а праксе таквог типа,ништа?И ?Колико пратим дешавањ ни сада на том подручју није ништа боље.Наравно да смо морали доћи у просветни ћорсокак из којег је излаз као у лавиринту. Не разумемо се ,а то је извор великих неспоразума ,а и претњи које директор упућује онима који уче “у ходу и цео живот” јер је то потреба,Он се држи своје моћи и позиције и “сече”потпомогнут својим миљеницима ,доушницима и нерадницима који доконишу,врше научна истраживања методом оговарања ,лажирања,фалсификирања и осталих …рања.Све може ,само не мењати ништа.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама