Шарчевић: Систем је "доста распуштен" и мора се успоставити ред у њему

19 септембра, 2017

 
Министар просвете Младен Шарчевић каже да је просвета мотор друштва, будућност друштва и да треба, чим се укаже могућност за то, да се материјално стање просветара поправи.

Он је гостујући на РТС рекао да не може да прецизира колико ће бити повећање плата у просвети, јер то ни премијерка Ана Брнабић није могла да каже, али да је ММФ задовољан спроведеним реформама у Србији у области просвете.
Kако каже просветари имају ниже плате од осталих запослених у јавном сектору, да је ту разлику нужно смањити, да проблем није од јуче већ да је наслеђен и дуго таје.
“Ми се трудимо да дамо довољно доказа да је просвета мотор друштва, будућност друштва, да треба да ради боље.Чим дођемо до простора да се материјално страње повећа, да се то и уради”, рекао је Шарчевић.
Он је нагласио да је то сектор који је дуго сам себе саплитао да у њему има 450 радника који примају плате а не раде, 890 људи који имају више од 65 година и нису отишли у пензију, те да ће тај проблем уз обезбеђених 1.200 отпремнина за технолошке вишкове бити решен усвајањем Закона о основама система образовања и васпитања који ће се заједно са Законом о високом образовању сутра наћи пред посланицима.
“Отпремнине су спремне и солидне око 8.000 евра. Већ имамо четири решена случаја”, рекао је министар и подсетио да у просвети пренутно ради око 17.000 људи који су због забране запошљавања у систему ван конкурса, да их директори сами запошљавају.
Говорећи о два закона који су у скупштину ушли по хитном поступку он је појаснио да хитност није наступила због кашњења министарства, већ због тога што су дуго чекали на мишљења појединих институција без којих нису хтели у скупштину.
Говорећи о одговорности ученика, наставника и родитеља коју предвиђа Закон о основама система образовања и васпитања он је рекао да су предвоиђене новчане казне за родитеље због насиља деце у школама, ношења оружја, наркотика, али да новчану казну може заменити и друштвено користан рад.
“Ако родитељ нема новац имаће прилику да друштвено корисним радом то одраде. И за децу се предвиђају такве мере. Сломио је клупу, не мора да плати родитељ, већ ученик може са домаром да оде у радионицу и поправи клупу, да пмогне домару да очисти лишће”, нагласио је министар.
 
Он је додао да је систем је “доста распуштен” и да се мора успоставити ред у њему.
“Морамо припремити добре средње школе и основне школе. Ако све то немамо шта очекујемо метеорска киша дијаманата да падне, па да будемо сви срећни”, закључио је министар.
ОЧЕKУЈЕМ ДА СЕ РОДИТЕЉИ УРАЗУМЕ И ДЕЦА KРЕНУ У ШKОЛУ
Очекујем да се родитељи у Основној школи “Светозар Милетић” у Земуну уразуме и да деца крену у школу, каже министар просвете Младен Шарчевић.
Он је рекао да опструктивно понашање родитеља нема паметан одговор и да родитељи треба да схвате да се на други начин могу изборити за нека права.
“Очекујем да се они (родитељи) уразуме. Велики број родитеља жели да им деца иду у школу и ово је нека фејсбук револуција, са вибер групама и чудима”, нагласио је министар за РТС.
То што деца у тој основној школи већ трећу недељу бојкотују наставу због смене директора, Шарчевић каже да мисли да је ту “штошта спонтано, штошта организовано”.
“Не може неко ко је имао инспекцијски преглед да лицитира са државом да каже ово је лакша, ово тежа повреда”, појаснио је он.
Упитан да ли ће бити санкционисани и други директори на које синдикати упозоравају да крију радна места или где је било пропуста код организовања мале матуре, он је рекао да ће сви где се докажу попусти бити смењени, али да су руке министарства по том питању тренутно везане.
“Министар нема сада никакве ингеренције, осим када инспекција докаже да је било пропуста у раду онда може да смени директора”, рекао је Шарчевић и додао да ће новим Законом о основама система образовања улога министарства бити промењена.
Министар ће, како каже, бити још један филтер при избору директора, он је тај који даје последњу реч при избору директора, али може лакше и да га смањује.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шарчевић: Систем је "доста распуштен" и мора се успоставити ред у њему"

  1. Božović Vladan каже:

    Nisi sposoban Šarčeviću da dovedeš u red ni sopstveno, raspušteno ministarstvo prosvete, a kamoli nešto više. Tim svojim birokratskim glupostima nećeš sigurno nikog uplašiti, Samo stvaraš gnev i otpor. Da sam na tvom mestu razmislio bih o časnoj ostavci.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама