Šarčević: Sistem za onlajn nastavu sledeće nedelje. Evo kako će izgledati

14 marta, 2020

Na informaciju da privatna škola Ruđer Bošković u Beogradu u ponedeljak 16. marta počinje da sprovodi onlajn nastavu za svoje učenike, ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević kaže za BIRN da je to tačno ali da to nije u suprotnosti sa preporukama Vlade Srbije.

U telefonskoj izjavi za BIRN on kaže da se pravi buka ni oko čega, odnosno samo zato što je on povezan sa tom školom.

“Kada budemo uskoro pustili onlajn sistem nastave za sve škole u Srbiji onda mi niko neće čestitati na tome“, kaže Šarčević i dodaje da je svestan da i sada puno roditelja ne pušta decu u školu zbog straha od širenja korona virusa i da se to sve beleži.

On kaže da se radi na tome da već naredne nedelje svi budu u mogućnosti da imaju onlajn nastavu.

Članovi Kriznog šataba Vlade Srbije koji predvodi Ana Brnabić su svi do jednoga uveravali javnost da u ovom trenutku nema razloga da se obustavi nastava u školama i da se zatvaraju vrtići jer deca nisu ugrožena i ne prenose virus, kako navodno pokazuje dosadašnje iskustvo sa Kovid-19.

Kako će izgledati onlajn nastava

Program za osnovne škole bi se emitovao i preko Trećeg kanala RTS i RTS Planete, dok bi se materijal za srednje škole emitovao na RTS Planeti.

Ministarstvo prosvete obezbedilo bi video-sadržaje, dok bi nastavnici mogli da dodatna predavanja organizuju putem “Jutjuba”, “Vajbera” i drugih platformi, kao i uz pomoć digitalnih udžbenika, navodi beogradski list.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je u petak da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

“Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje”, rekla je Brnabić.

Izvor: Novosti/N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama