Šarčević stavio tačku na saradnju sa Incest trauma centrom

12 maja, 2017

Obustavljena je i obuka nastavnika koju je po odluci Ministarstva prosvete sprovodila ova NVO

Na čelu novog tima Ministarstva prosvete za zaštitu dece od nasilja i diskriminacije biće psiholog Biljana Lajović. Ona je bila autor poglavlja „Fizičko vaspitanje u funkciji zaštite dece od seksualnog nasilja” u Obrazovnom paketu koje je ministarstvo povuklo iz upotrebe

Sadržaj spornih Obrazovnih paketa za učenje o seksualnom nasilju nad decom nije doveo samo do smene odgovornih u Ministarstvu prosvete za sprovođenje tog projekta, već je prouzrokovao i prekid saradnje sa Incest trauma centrom, nevladinom organizacijom koja je pakete osmislila.
Ministarstvo prosvete, kako je izjavio za naš list ministar Mladen Šarčević, ubuduće neće sarađivati sa pomenutom organizacijom.
– Ne znam zašto bih nastavio saradnju sa njima. Nisu pokazali ni trunku kooperativnosti. Nisu čak ni došli u ministarstvo, niti su nam se zvanično obratili nakon naše odluke da Obrazovne pakete povučemo iz upotrebe. Iz njihovog saopštenja za javnost smo saznali da ne dopuštaju nikakve korekcije ovog nastavnog materijala, što je bila namera ministarstva, pozivajući se na to da bi time bila povređena njihova autorska prava – kaže Šarčević.
Na naše pitanje kolika je novčana šteta od povlačenja Obrazovnih paketa, ministar kaže da projekat nije finansiran iz budžeta, da ne zna ko je platio ovaj projekat, niti ko su donatori Incest trauma centra.
Prekid saradnje sa ovom nevladinom organizacijom, prema njegovim rečima, podrazumeva i stopiranje obuke prosvetnih radnika koje je, po rešenju Ministarstva prosvete, sprovodio Incest trauma centar. Reč je o tri obuke koje obuhvataju pripremu nastavnog osoblja za primenu povučenih Obrazovnih paketa, kao i predavanja o rodno uslovljenom nasilju i prevenciji nasilja.
– Država nije odustala od uvođenja seksualnog obrazovanja i časova posvećenih sprečavanju nasilja nad decom, ali će taj posao biti poveren timu Ministarstva prosvete, koji će činiti iskusni školski psiholozi – precizira Šarčević. Kao što je najavio i u ekskluzivnoj izjavi „Politici” prošle nedelje, novi tim stručnjaka biće odgovoran isključivo resornom ministarstvu, a ne bilo kojoj nevladinoj organizaciji.
Sporni Obrazovni paketi bili su rezultat saradnje Incest trauma centra i Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete. Zbog brojnih propusta u ovom poslu ministar Šarčević je prošle nedelje najavio smenu službenika koji su vodili ovaj posao. Grupu za zaštitu od nasilja i diskriminacije činili su psiholozi Gordana Medenica i Smiljana Grujić, a Šarčević je izjavio da će ovaj posao ubuduće voditi psiholog Biljana Lajović, koja je već godinu i po dana u penziji. Reč je o iskusnom psihologu i dugogodišnjem rukovodiocu Jedinice za borbu protiv nasilja, kako se nekada zvala pomenuta Grupa za zaštitu od nasilja pri ministarstvu. Biljana Lajović jedan je od autora tekstova objavljenih u spornom Obrazovnom paketu, ali ministar Šarčević ističe da ona nije aktivno učestvovala u izradi ovog nastavnog materijala.
– Biljana Lajović je, u ime Ministarstva prosvete, vodila ovaj posao kada je on bio na početku, ali nema nikakve veze sa spornim sadržajem – izričit je ministar Šarčević.
Inače, Lajovićeva je jedan od autora poglavlja Obrazovnog paketa, koje se odnosi na moguće rizične situacije tokom časova fizičkog vaspitanja. Tu su saveti o izbegavanju nepotrebnih fizičkih kontakata nastavnika sa učenicama (dozvoljeni su dodiri samo radi obezbeđivanja sigurnih uslova za vežbanje), o obavezi profesora fizičkog da pokuca pre ulaska u svlačionicu (i mušku i žensku)… Taksativno se navodi „mera dodira” za pojedine vežbe i sprave.
Šarčević napominje da Ministarstvo prosvete nije imalo uvid u gotovo 40 odsto materijala objavljenog u Obrazovnim paketima.
Podsećamo, u saopštenju Incest trauma centra od 20. aprila je navedeno da je 62 odsto materijala, pre objavljivanja, bilo primenjeno u školama i vrtićima u okviru pilot-projekta.
Još nije poznato ko će, osim Biljane Lajović, biti zadužen za pisanje novih paketa za učenje o seksualnom nasilju nad decom niti da li će novi tim stručnjaka moći da koristi rezultate istraživanja objavljenih u Nacionalnoj studiji o problemu seksualnog nasilja nad decom iz 2015. godine. Ova studija takođe je u vlasništvu Incest trauma centra, a Ministarstvo prosvete bilo je samo partner tokom njene izrade.
Za sada je izvesno da će nastaviti sa radom Nacionalna mreža predškolskih ustanova i škola protiv seksualnog nasilja, koja je osnovana krajem februara u okrilju Ministarstva prosvete. Stvaranjem ove mreže, koja obuhvata 63 institucije, među kojima je 48 vaspitno-obrazovnih ustanova, koordinirao je upravo Incest trauma centar.

EU finansirala Nacionalnu studiju o seksualnom nasilju nad decom

Rezultati Nacionalne studije o problemu seksualnog nasilja nad decom korišćeni su prilikom pisanja pojedinih poglavlja u Obrazovnom paketu za učenje o seksualnom nasilju nad decom. U ovoj studiji su objavljeni rezultati istraživanja o seksualnom nasilju nad decom, koje je sprovedeno u 97 škola. U uvodnim lekcijama Obrazovnih paketa navedeno je da je u svakom školskom odeljenju po četvoro dece uzrasta od 10 do 18 godina doživelo seksualno nasilje, a da još četvoro poznaje nekoga kome se to dogodilo. Rezultati ovog istraživanja bili su osnov za zaključke autora Obrazovnih paketa, od kojih su mnogi izazvali negodovanje javnosti. Jedan od takvih zaključaka je i da je porodični dom najopasnije mesto za decu u modernom društvu. Izradu pomenute studije finansirala je Evropska unija kroz program podrške civilnom društvu iz 2013. godine.
Autor: Jelena Popadić
Izvor : Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević stavio tačku na saradnju sa Incest trauma centrom"

  1. Mima kaže:

    Znaci Incest- trauma centar, ostade da r6vari po obdanistphma. I nikom nista. Pa da li smo glupi, bolesni ili smo dusu prodali djavolu, pa na ovakve stvari nemamo sta reci. Dakle, porodica, koja je temelj drustva, nije “sigurno mesto”, nego ce biti sigurna porodica usvojitelja, kada nam decu budu oduzimali. A usvojitelji ce najverovatnije biti pedofili. Jadna majko Srbijo, jadna porodphco, sta te ceka.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama