Шарчевић ставио тачку на сарадњу са Инцест траума центром

12 маја, 2017

Обустављена је и обука наставника коју је по одлуци Министарства просвете спроводила ова НВО

На челу новог тима Министарства просвете за заштиту деце од насиља и дискриминације биће психолог Биљана Лајовић. Она је била аутор поглавља „Физичко васпитање у функцији заштите деце од сексуалног насиља” у Образовном пакету које је министарство повукло из употребе

Садржај спорних Образовних пакета за учење о сексуалном насиљу над децом није довео само до смене одговорних у Министарству просвете за спровођење тог пројекта, већ је проузроковао и прекид сарадње са Инцест траума центром, невладином организацијом која је пакете осмислила.
Министарство просвете, како је изјавио за наш лист министар Младен Шарчевић, убудуће неће сарађивати са поменутом организацијом.
– Не знам зашто бих наставио сарадњу са њима. Нису показали ни трунку кооперативности. Нису чак ни дошли у министарство, нити су нам се званично обратили након наше одлуке да Образовне пакете повучемо из употребе. Из њиховог саопштења за јавност смо сазнали да не допуштају никакве корекције овог наставног материјала, што је била намера министарства, позивајући се на то да би тиме била повређена њихова ауторска права – каже Шарчевић.
На наше питање колика је новчана штета од повлачења Образовних пакета, министар каже да пројекат није финансиран из буџета, да не зна ко је платио овај пројекат, нити ко су донатори Инцест траума центра.
Прекид сарадње са овом невладином организацијом, према његовим речима, подразумева и стопирање обуке просветних радника које је, по решењу Министарства просвете, спроводио Инцест траума центар. Реч је о три обуке које обухватају припрему наставног особља за примену повучених Образовних пакета, као и предавања о родно условљеном насиљу и превенцији насиља.
– Држава није одустала од увођења сексуалног образовања и часова посвећених спречавању насиља над децом, али ће тај посао бити поверен тиму Министарства просвете, који ће чинити искусни школски психолози – прецизира Шарчевић. Као што је најавио и у ексклузивној изјави „Политици” прошле недеље, нови тим стручњака биће одговоран искључиво ресорном министарству, а не било којој невладиној организацији.
Спорни Образовни пакети били су резултат сарадње Инцест траума центра и Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете. Због бројних пропуста у овом послу министар Шарчевић је прошле недеље најавио смену службеника који су водили овај посао. Групу за заштиту од насиља и дискриминације чинили су психолози Гордана Меденица и Смиљана Грујић, а Шарчевић је изјавио да ће овај посао убудуће водити психолог Биљана Лајовић, која је већ годину и по дана у пензији. Реч је о искусном психологу и дугогодишњем руководиоцу Јединице за борбу против насиља, како се некада звала поменута Група за заштиту од насиља при министарству. Биљана Лајовић један је од аутора текстова објављених у спорном Образовном пакету, али министар Шарчевић истиче да она није активно учествовала у изради овог наставног материјала.
– Биљана Лајовић је, у име Министарства просвете, водила овај посао када је он био на почетку, али нема никакве везе са спорним садржајем – изричит је министар Шарчевић.
Иначе, Лајовићева је један од аутора поглавља Образовног пакета, које се односи на могуће ризичне ситуације током часова физичког васпитања. Ту су савети о избегавању непотребних физичких контаката наставника са ученицама (дозвољени су додири само ради обезбеђивања сигурних услова за вежбање), о обавези професора физичког да покуца пре уласка у свлачионицу (и мушку и женску)… Таксативно се наводи „мера додира” за поједине вежбе и справе.
Шарчевић напомиње да Министарство просвете није имало увид у готово 40 одсто материјала објављеног у Образовним пакетима.
Подсећамо, у саопштењу Инцест траума центра од 20. априла је наведено да је 62 одсто материјала, пре објављивања, било примењено у школама и вртићима у оквиру пилот-пројекта.
Још није познато ко ће, осим Биљане Лајовић, бити задужен за писање нових пакета за учење о сексуалном насиљу над децом нити да ли ће нови тим стручњака моћи да користи резултате истраживања објављених у Националној студији о проблему сексуалног насиља над децом из 2015. године. Ова студија такође је у власништву Инцест траума центра, а Министарство просвете било је само партнер током њене израде.
За сада је извесно да ће наставити са радом Национална мрежа предшколских установа и школа против сексуалног насиља, која је основана крајем фебруара у окриљу Министарства просвете. Стварањем ове мреже, која обухвата 63 институције, међу којима је 48 васпитно-образовних установа, координирао је управо Инцест траума центар.

ЕУ финансирала Националну студију о сексуалном насиљу над децом

Резултати Националне студије о проблему сексуалног насиља над децом коришћени су приликом писања појединих поглавља у Образовном пакету за учење о сексуалном насиљу над децом. У овој студији су објављени резултати истраживања о сексуалном насиљу над децом, које је спроведено у 97 школа. У уводним лекцијама Образовних пакета наведено је да је у сваком школском одељењу по четворо деце узраста од 10 до 18 година доживело сексуално насиље, а да још четворо познаје некога коме се то догодило. Резултати овог истраживања били су основ за закључке аутора Образовних пакета, од којих су многи изазвали негодовање јавности. Један од таквих закључака је и да је породични дом најопасније место за децу у модерном друштву. Израду поменуте студије финансирала је Европска унија кроз програм подршке цивилном друштву из 2013. године.
Аутор: Јелена Попадић
Извор : Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић ставио тачку на сарадњу са Инцест траума центром"

  1. Mima каже:

    Znaci Incest- trauma centar, ostade da r6vari po obdanistphma. I nikom nista. Pa da li smo glupi, bolesni ili smo dusu prodali djavolu, pa na ovakve stvari nemamo sta reci. Dakle, porodica, koja je temelj drustva, nije “sigurno mesto”, nego ce biti sigurna porodica usvojitelja, kada nam decu budu oduzimali. A usvojitelji ce najverovatnije biti pedofili. Jadna majko Srbijo, jadna porodphco, sta te ceka.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама