Шарчевић: Тест неће бити поништен

Тест неће бити поништен, јер су решења усликана док је он био у току, и ученици нису могли да их виде, каже министар


Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је да су се решења комбиновог теста са мале матуре појавила јутрос на друштвеним мрежама и да се сумња да их је усликао ученик у основној школи „Братство“ у Новом Пазару, али да мисли да су умешани и наставници.

Усликана решења теста нисам видео на друштвеним мрежама, већ ме је о свему обавестио родитељ ђака из групе у којој су она усликана и послао ми фотографију, прву у 9:10, а другу у 9:20 часова, рекао је Шарчевић за Нова.рс.

Према његовом мишљењу, поента је била да се направи саботажа, али да тест неће бити поништен, јер су решења усликана док је он био у току, и ученици нису могли да их виде.

Да су решења усликана пре него што је тест почео и да су сви могли да их виде, онда је то друга ствар. Овако, ђаци би могли да виде решења да су имали телефоне, а нису, јер су морали да их предају пре почетка теста, објаснио је Шарчевић.

Он тврди да то није било могуће извести без помоћи наставника, који су надгледали процес, као и да тај случај проверава полиција. Прво се поставља питање како је ђак унео телефон, а друго како је за десетак минута решио тест. Треба вам помоћ одраслих.

На њих деветоро ђака троје наставника је било у тој групи. Како је неко успео да слика решења, навео је Шарчевић.

Он је напоменуо и да је нешто слично покушано у четвртак у Нишу, али да је на време откривено.

Извор: Данас