Šarčević: U proceduru ulaze još četiri zakona

1 oktobra, 2017

Šarčević: Menjaćemo raspored zadataka na maloj maturi i uvesti nadzor kamerom

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da je izbor direktora u rukama ministra “zamena teza” i da je cela rasprava o temeljnim zakonima politizovana s namerom da se od sporednih stvari ne vidi suština.
Šarčević, u intervjuu objavljenom u današnjem izdanju “Politike”, ističe da je država ovde obezvlašćena, a uloga ministarstva svedena na protok para, dok je u pola evropskih zemalja na čelu nacionalnih prosvetnih saveta – sam ministar.
– To je samo u Srbiji čudno jer se zaboravlja uloga izvršne vlasti. Ne mogu takva tela da odlučuju, jer ako naprave loše stanje ne snose za to odgovornost, koju sad prvi put preuzima ministar – navodi on.
Pitajući se “kome smeta filter koji se zove država, vlada, ministarstvo, a na kraju i taj ministar”, Šarčević napominje da je “ministar uvek ministarstvo” i da to nije jedan čovek, već je uvek – aparat.
Na pitanje da li je sistem u rukama ministra težište novog sistemskog zakona, odgovara da je “izbor direktora u rukama ministra zamena teza, a da je demokratska procedura očuvana”.
Ističući da sada imamo dobar zakonski okvir koji menja način učenja i rada, najavljuje da u proceduru ulaze još četiri zakona: o predškolskom, osnovnom, srednjem i dualnom obrazovanju, a možda i peti, o inspekciji.
– Biće polemike oko dualnog, zato što javnost očekuje robovsko korišcenje dece, čemu ne mogu da se načudim – naveo je ministar.
Kako je dodao, pri kraju su i izmene i dopune Zakona o udžbenicima koji će u Skupštinu ući krajem godine.
Kaže i da je pitanje dana kada će biti raspisan konkurs za naučnoistraživačke projekte, a najavljuje i da će mreža škola po aršinima Svetske banke biti urađena za koji dan, ali napominje da će za njega to biti platforma na koju “moramo da se ukačimo mi, domaća pamet”.
Osvrnuo se i na pitanje povećanja plata, naglasivši da želi da to povećanje bude “izvesno i dugoročno”, i da će uvek tražiti veći budžet i razumevanje za prosvetne radnike.
Što se tiče male mature, kaže da je kod nas to “i kadija i sudija, sredstvo moći i korupcije, a ne sme da bude bauk”.
– Menjaće se sve od rasporeda zadataka na testu do nadzor kamerom iz ptičje perpspektive. Kada se nešto pokvari morate da ga uljudite, dosadašnje propuste ne mogu da ulepšam, ali moram da ih rešim – objašnjava Šarčević.
Za sledeću školsku godinu najavljuje korenite izmene planova i programa pri čemu je, kaže, plan da prvi i peti osnove škole i prvi srednje u sledeću školsku godinu krenu po potpuno reformisanim programima na kojima se intenzivno radi.
– Kod učitelja su slatke muke, biće više vremena za prirodu i društvo, dosta sporta, a svi su se složili da je od igračke do računara prevaziđen predmet – zaključuje ministar Šarčević.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama