Šarčević: U septembru ne moraju da se pravdaju izostanci iz škole, roditelji da obezbede bar tri maske

12 avgusta, 2020

Ukoliko , zbog straha od virusa korona, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

N1

On je za TV Pink naveo da će danas škole dobiti jasne smernice i modele nastave za predstojeću školsku godinu.

“Roditelji koji u septembru ne žele decu da šalju u školu, neće to morati da pravdaju”, naveo je ministar.

On je naglasio da se dva meseca radilo na pripremama nastave za novu školsku godina. Za nastavu u školi fokus će biti na učenicima nižih razreda i oni će nastavu pohađati u prepodnebvnim satima. Tokom časova, kako je rekao, moraju se poštovati mere distance i za svakog učenika mora se obezbediti prostor od četiri kvadratna metra.

To znači da će većina odeljenja morati da se deli i da u učionici neće biti više od 15 učenika.

Za 542 škole od 1.192 postojećih u Srbiji neće biti potrebe da se odeljenja dele, jer nemju više od 15 učenika. To su seoske škole, škole manjina, škole na KiM. (rs.sputniknews.com)

Profesori neće raditi dve smene, izjavio je prosvete Mladen Šarčević za TV Prvu.

Na pitanje ako u odeljenju ima 26 učenika i podele se na dve grupe, kada dolaze na nastavu, i da li i jednoj i drugoj grupi nastavu drži isti učitelj, ministar Šarčević odgovara je odgovorio da je poslato uputsvo svim školama i da je specifičan odnos prema zaposlenima.

“Učitelj koji ima četiri časa po pola sata ima prostora da kad započne sa prvom grupom, nastavu nastavi i sa drugom grupom”, rekao je za TV Prva Šarčević.

Prema njegovim rečima, to će biti isti učitelj.

“Ne radi dve smene, ima svoju radnu normu”, objasnio je Šarčević.

On je dodao da će i oni koji su proglašeni kao tehnološki viškovi biti aktivirani.

Produženi boravak će funkcionisati, sve škole imaće isti broj grupa, kao i svoj prostor i svoje nastavnike.

Šarčević je ukazao da sve, ipak, zavisi od epidemioloških uslova.

I osnovci i srednjoškolci će imati mogućnost da se opredele za onlajn nastavu.

Kada je reč o maskama, on je zamolio premijerku da se obezbede sredstva gde to bude neophodno.

“Predlog je da roditelj obezbedi bar tri maske”, rekao je Šarčević i dodao da će u školama biti i rezervnih.

Kada su u pitnju vrtići, oni rade od maja, početne muke su bile kada je osoblje imalo korona virus, ali su se svi držali pravila. “Isto će tako biti i od jeseni”, istakao je Šarčević.

On je naveo da će problem biti sa gimnazijama, koje će morati da rade sistem nedelja za nedelju. Kod stručnih škola neće biti takvih problema, jer praktična nastava oslobađa prostor za toretsku nastavu.

Kako je naveo, medicinskim školama neće biti preporučena praktična nastava.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević: U septembru ne moraju da se pravdaju izostanci iz škole, roditelji da obezbede bar tri maske

 1. Aleksa kaže:

  ”Na pitanje ako u odeljenju ima 26 učenika i podele se na dve grupe, kada dolaze na nastavu, i da li i jednoj i drugoj grupi nastavu drži isti učitelj, ministar Šarčević odgovara je odgovorio da je poslato uputsvo svim školama i da je specifičan odnos prema zaposlenima.”

  Nije poslato uputstvo ni direktorima a kamoli zaposlenima. I šta znači specifičan odnos?

  “Ne radi dve smene, ima svoju radnu normu”, objasnio je Šarčević.
  Za neupućene, norma je 20 obaveznih časova a ne 30 i 35 časova.
  Računajmo, 4 skraćena časa su 3 časa po 45 minuta. Dakle, dve grupe – 6 časova dnevno svakog dana, što znači nedeljno 30 časova. Kako nije preko norme? Ako je nastavnik svakog dana u školi od 8 do 14 časova, to je 7 redovnih časova. Kako nije preko norme? I to samo ako se odeljenje deli na dve grupe. Ako se deli na tri grupe? Šta onda? Ni onda nema duple i troduple norme jer ”ima prostora” do 12 sati uveče. A gde je ”prostor” da nastavnik pripremi digitalne časove?

 2. Dušica Ilkić Vesković kaže:

  “Roditelji koji u septembru ne žele decu da šalju u školu, neće to morati da pravdaju”. Ministar treba da organizuje nastavu za svu decu predškolskog i ostalog škoslog uzrasta, kao i za studente, tako da ona bude bezbedna u postojećim uslovima najboja moguća. “Ne pravdanje” mogućih izostanaka učenika i studenata sa nastave ne treba da je podržano, a ni u kom slučaju ne sme biti ponudjeno roditeljima, tj. starateljima dece. U “korona” situaciji, nastava treba da je omogućena, kao bezbedna za sve. I nikako izuzeta, jer “roditelji ne žele decu da šalju u školu”. Uvredjujuć je ton ove poruke, daje informaciju o neadekvatnoj odgovornosti ministarstva. Ukazuje na “čekanje da se roditelji urazume” kao i na stručnu površnost odgovornih u vaspitno-obrazovnom procesu Srbije. Hvala na prostoru za komentar.
  Poštovanje koleginicama i kolegama, svako dobro da nam je, konačno!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama