Шарчевић: У септембру не морају да се правдају изостанци из школе, родитељи да обезбеде бар три маске

12 августа, 2020

Уколико , због страха од вируса корона, родитељи на почетку школске године не желе да децу шаљу у школу, то неће морати да правдају, каже министар просвете Младен Шарчевић.

Н1

Он је за ТВ Пинк навео да ће данас школе добити јасне смернице и моделе наставе за предстојећу школску годину.

“Родитељи који у септембру не желе децу да шаљу у школу, неће то морати да правдају”, навео је министар.

Он је нагласио да се два месеца радило на припремама наставе за нову школску година. За наставу у школи фокус ће бити на ученицима нижих разреда и они ће наставу похађати у преподнебвним сатима. Током часова, како је рекао, морају се поштовати мере дистанце и за сваког ученика мора се обезбедити простор од четири квадратна метра.

То значи да ће већина одељења морати да се дели и да у учионици неће бити више од 15 ученика.

За 542 школе од 1.192 постојећих у Србији неће бити потребе да се одељења деле, јер немју више од 15 ученика. То су сеоске школе, школе мањина, школе на КиМ. (рс.спутникнеwс.цом)

Професори неће радити две смене, изјавио је просвете Младен Шарчевић за ТВ Прву.

На питање ако у одељењу има 26 ученика и поделе се на две групе, када долазе на наставу, и да ли и једној и другој групи наставу држи исти учитељ, министар Шарчевић одговара је одговорио да је послато упутсво свим школама и да је специфичан однос према запосленима.

“Учитељ који има четири часа по пола сата има простора да кад започне са првом групом, наставу настави и са другом групом”, рекао је за ТВ Прва Шарчевић.

Према његовим речима, то ће бити исти учитељ.

“Не ради две смене, има своју радну норму”, објаснио је Шарчевић.

Он је додао да ће и они који су проглашени као технолошки вишкови бити активирани.

Продужени боравак ће функционисати, све школе имаће исти број група, као и свој простор и своје наставнике.

Шарчевић је указао да све, ипак, зависи од епидемиолошких услова.

И основци и средњошколци ће имати могућност да се определе за онлајн наставу.

Када је реч о маскама, он је замолио премијерку да се обезбеде средства где то буде неопходно.

“Предлог је да родитељ обезбеди бар три маске”, рекао је Шарчевић и додао да ће у школама бити и резервних.

Када су у питњу вртићи, они раде од маја, почетне муке су биле када је особље имало корона вирус, али су се сви држали правила. “Исто ће тако бити и од јесени”, истакао је Шарчевић.

Он је навео да ће проблем бити са гимназијама, које ће морати да раде систем недеља за недељу. Код стручних школа неће бити таквих проблема, јер практична настава ослобађа простор за торетску наставу.

Како је навео, медицинским школама неће бити препоручена практична настава.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: У септембру не морају да се правдају изостанци из школе, родитељи да обезбеде бар три маске

 1. Алекса каже:

  ”На питање ако у одељењу има 26 ученика и поделе се на две групе, када долазе на наставу, и да ли и једној и другој групи наставу држи исти учитељ, министар Шарчевић одговара је одговорио да је послато упутсво свим школама и да је специфичан однос према запосленима.”

  Није послато упутство ни директорима а камоли запосленима. И шта значи специфичан однос?

  “Не ради две смене, има своју радну норму”, објаснио је Шарчевић.
  За неупућене, норма је 20 обавезних часова а не 30 и 35 часова.
  Рачунајмо, 4 скраћена часа су 3 часа по 45 минута. Дакле, две групе – 6 часова дневно сваког дана, што значи недељно 30 часова. Како није преко норме? Ако је наставник сваког дана у школи од 8 до 14 часова, то је 7 редовних часова. Како није преко норме? И то само ако се одељење дели на две групе. Ако се дели на три групе? Шта онда? Ни онда нема дупле и тродупле норме јер ”има простора” до 12 сати увече. А где је ”простор” да наставник припреми дигиталне часове?

 2. Dušica Ilkić Vesković каже:

  “Родитељи који у септембру не желе децу да шаљу у школу, неће то морати да правдају”. Ministar treba da organizuje nastavu za svu decu predškolskog i ostalog škoslog uzrasta, kao i za studente, tako da ona bude bezbedna u postojećim uslovima najboja moguća. “Ne pravdanje” mogućih izostanaka učenika i studenata sa nastave ne treba da je podržano, a ni u kom slučaju ne sme biti ponudjeno roditeljima, tj. starateljima dece. U “korona” situaciji, nastava treba da je omogućena, kao bezbedna za sve. I nikako izuzeta, jer “roditelji ne žele decu da šalju u školu”. Uvredjujuć je ton ove poruke, daje informaciju o neadekvatnoj odgovornosti ministarstva. Ukazuje na “čekanje da se roditelji urazume” kao i na stručnu površnost odgovornih u vaspitno-obrazovnom procesu Srbije. Hvala na prostoru za komentar.
  Poštovanje koleginicama i kolegama, svako dobro da nam je, konačno!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама