Šarčević: Učitelj će nedeljno u normi imati dva časa koja će koristiti da učenicima koji uče na daljinu objasni gradivo

19 avgusta, 2020

U mlađiim razredima, od prvog do četvrtog, nastava na daljinu odvijaće se samo putem televizije i to na RTS Planeta.


Učitelj će u školi držati časove za dve grupe, a oko nastave predmeta poput likovnog i muzičkog, pomoći će im predmetni nastavnici iz starijih razreda i tako će dopuniti svoju normu. Učitelj će nedeljno u normi imati dva časa koja će koristiti da učenicima koji uče na daljinu objasni gradivo, da im pošalje materijale preko platforme i da održi dopunsku nastavu.

Ovo je, za “Novosti”, rekao ministar prosvete Mladen Šarčević i naveo da su o detaljima nastave od 1. septembra direktori škola juče razgovarali sa predstavnicima školskih uprava. Utvrđene su norme za nastavnike, tako da niko ne radi više od 40 sati nedeljno, a kako kaže ministar, neki će raditi i manje. Šarčević očekuje da će skoro svi prvaci krenuti u školu, i da neće učiti na daljinu. Najviše učenja na daljinu očekuje među srednjoškolcima.

– Od petog do osmog razreda nastava na daljinu biće na RTS 3 u prepodnevnim časovima. Nastavnici će, takođe, u školi držati časove u dve grupe. U nedeljnoj normi ostaće im 6,7 časova koje će koristiti za komunikaciju putem onlajn platforme sa učenicima koji su kod kuće. To vreme mogu da koriste za projekte, sekcije, dopunsku nastavu, pojašnjenja i drugi dodatni pedagoški rad. Neće, kao u prethodnom polugodištu držati celokupnu nastavu na daljinu – navodi Šarčević.

Kada je reč o srednjim školama, svi opšteobrazovni predmeti emitovaće se na RTS 3 u popodnevnim časovima i na RTS Planeta.

– Nastava za gimnazije biće u celosti na TV. I opštestručni predmeti snimljeni su i biće emitovani na TV. Samo nastavnici koji drže uskostručne predmete imaće u normi po 10, 11 časova za onlajn rad, gde će učenicima putem platformi držati nastavu iz ovih predmeta – pojašnjava ministar.

Jedno od važnih pitanja jeste i usklađenost nastavnih programa na televiziji i u školi, a Šarčević naglašava da će programi biti potpuno usklađeni i da će se poklapati.

NOVI UDAR VIRUSA ZATVARA UČIONICE
U slučaju povećanja opasnosti od širenja virusa korona, odlazak u škole će biti prekinut i preći ćemo na onlajn nastavu – kazao je epidemilog Branislav Tiodorović. – Ovo je prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji, svi moramo pomoći da škole počnu da rade normalno i da se deca vrate u klupe, a da rizike smanjimo na najmanju moguću meru. To znači da sve mere zaštite moraju da se poštuju.

Inače, neke škole već su roditeljima poslale anketu u kojoj treba da se izjasne da li će im dete ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn. Oni koji anketu nisu dobili ne moraju da brinu, jer će izjašnjavanje trajati i tokom septembra. Roditelji đaka prvaka, učenika koji kreću u peti razred i prvi razred srednje, tek treba da upoznaju učiteljicu i razrednog starešinu, a to je planirano za 31. avgust. Tek nakon toga oni će dobijati dalje instrukcije.

– Onlajn časovi su važni, taj vid nastave naophodno je zadržati, kao kombinaciju sa nastavom uživo – kaže Valentina Ilić iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Ona dodaje da je decu koja se odluče za onlajn nastavu moguće i “uživo” uključiti u čas putem neke od platformi, tako da oni ravnopravno učestvuju.

Škole će, kako nam kažu neki direktori, na mesečnom novou raditi ankete među roditeljima da provere da li se neko od njih predomislio. Tim đacima biće omogućeno da promene režim učenja.

– Dobili smo potpunu slobodu da organizujemo nastavu na način koji će deci omogućiti da savladaju gradivo, a da im zdravlje ne bude ugroženo – kaže direktor OŠ “Karađorđe” Obrad Drakulić. – Za dobre ishode, potrebna je nastava “uživo”, da deca mogu da pitaju i dobiju odgovore. Nastavnici u našoj školi posvećeni su poslu i oni će raditi i više ako treba. Tako je bilo i proletos tokom vanrednog stanja.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Šarčević: Učitelj će nedeljno u normi imati dva časa koja će koristiti da učenicima koji uče na daljinu objasni gradivo

 1. Aleksa kaže:

  Ministru treba dati normu od 8 sati dnevno u učionici pa da vidimo kako će izgledati posle nedelju dana.
  Da li je ikad napravio radnu listu? I da i zna da se neposredni rad sa učenicima računa na osnovu kao čas od 45 minuta a ostali vidovi rada kao sati? Izgleda da ne zna, jer da zna ne bi govorio da nastavnik koji radi od 8 do 14 časova nema povećanu normu. Na sve to, onako humano dodaje još dva časa. Jednom rečju – sramota.

 2. Rsdovan kaže:

  Eeeee,moj ministarcicu…: je li znas sta znace platni razredi…
  Ne odnose se da jedan SNS korumpirani direktor i diktazor direktor ,odluciva o tudjoj sudbini…Ko je taj strucan i ovlascen da kaze koliko je ko radio ,a da bude realno …
  Platni razredi se odnose da za slicne poslove i radne zadatke u svim drzavnim,drustvenim i javnim preduzecima budu i slicne plate..
  Ministarcicu,ne moze da bude veca plata spremacice u Toplani ,nego profesora sa 7 stepenom…
  To je ministarcivu platni razrad koji vlada ne sprovodi…( namerno su mala slova ..itd.)

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama