Шарчевић: Ускладили смо цео систем, ишли смо у „ситна цревца”

21 августа, 2020

Ускладили смо цео систем, синхронизовали смо наставу, ишли смо у „ситна цревца” и од 1. септембра све мора да функционише, рекао је за ТВ Пинк министар просвете Младен Шарчевић, уочи почетка школске године.

Сваки синдикат има своју верзију догађаја и практично да нисам чуо похвале, већ само критику ради критике, изјавио је јутрос министар просвете Младен Шарчевић, коментаришућу саопштење Уније синдиката просветних радника, у којем се наводи да није могуће организовати рад у школама од 1. септембра и направити распоред.

Министарство, како је рекао, већ два месеца прави сценарио за наредну школску годину, а према оном који је изабран, ниједна установа нема исте услове за његово спровођење. Стога је све требало прилагодити и ускладити.

Синхронизовали смо наставу у школи и наставу на ТВ каналима и већ данас имам податак да је преко 50 одсто школа завршило анкете и немамо ниједну установу која не зна шта ће да ради. У анкетама је мање од пет одсто људи изабрало учење од куће, каже Шарчевић.

Додаје да је за сутра заказан састанак са Заједницом школа за децу са посебним потребама за које министарство тражи решења.

Каже да код првака нема дилеме када је реч о повратку у клупе и наводи да је на данашњи дан снимљено око 75 одсто садржаја за септембар, за све нивое.

Снима се на осам језика националних мањина и то је нешто што није урадила ниједна држава. Дакле, имамо снимљену целу наставу за основну школу, за гимназију, као и за опште стручне предмете, односно 15 струковних области рада, навео је министар.

На критике да ће се вирус појавити у школама, Шарчевић одговара да су епидемиолози наложили да и деца носе маске, док рукавице нису обавезне.

Ђаци носе маске током уласка у школу и током боравка на часу, осим ако ученик не одговара, када му се евентуално дозвољава да је скине. Носи маску на одмору и одлази кући. Боравак у школи заиста је најбезбеднији део дана ђака, сматра Шарчевић.

Апеловао је на родитеље да мере температуру деци пре поласка у школу.

Ако школа има 1.000 ђака, ко ће у првој смени да стоји пред уласком у зграду и мери деци температуру? Чекало би се сат и по времена да се дође на ред. Родитељи ваљда виде дете пре поласка у школу, виде како изгледа и уз све то – нека му измере и температуру. Неопходно је да смо ефикасни, истакао је он.

Подсећа да су часови скраћени на 30 минута, што је, како каже, довољно за главни део часа. Део посла који не стигне да се уради током наставе у школама, урадиће се онлајн. Физичко је, каже, модификовано.

Направљено је упутство које ће ићи сутра, а које говори да, по одлуци Кризног штаба, сви први часови у свим школама треба да буду посвећени епидемији. Сваки час физичког, разредног или грађанског часа, биће употребљени за оно што ће радити професори физичког, биолози, психолози, чак и школски лекари, објаснио је Шарчевић.

На питање о боравку, Шарчевић каже да ће боравак функционисати за родитеље који раде, што се не односи на родитеље који раде од куће.

Ту имамо резервне варијанте за простор, па и за запослене. Мислили смо на сваки детаљ, додао је он.

Закључио је да родитељи немају разлога за бригу и честитао је ђацима полазак у школу, посебно првацима.

Пише: ФоНет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Ускладили смо цео систем, ишли смо у „ситна цревца”

 1. Nenad Milosevic каже:

  Postovani,
  Da li je ministar uradio vrednovanje tv emisija skolskog programa koje naziva onlajn nastavom? On ocigledno jos nije razjasnio sebi sta je onlajn nastava?! To sto se za nastavu u skoli optedelilo 95 % ucenika mu govori kakve su mu bile TV emisije! Da ima neku viziju ucenja u narednom priodu mnogo vise bi ulozio na besplatan internet, besplatne obrazovne platforme, upustva za rad na istima, detaljna, a ne reklamni gugl prevodilac….
  Onda bi smo imali pravu onlajn nastavu i deca bi u skolu dolazila da se druze, da odgovaraju i po neko dopunsko resenje!
  Raditi sa dve grupe ucenika i realizovati kvalitetno program je cista utopija! O riziku ce sve reci vreme….Tacno je jedino da je 300 i 300 = 600 minuta ali ljudi nisu brojevi!
  Srdacan pozdrav!

 2. Alisa u zemlji čuda каже:

  Просто ми некако дође жао министра и помоћника му што су ( гле чуда!?) два месеца “правили сценарио за наредну школску годину”. Је л’ то школа постала позориште? Мукице! Предлажем, уколико им је то претешко, да наврате у учионицу и да се лате електронског дневника. Деца су жељна таквих мајстора свог посла.
  Срдачан поздрав са руба памети

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама