Šarčević: Vakcinisana i nevakcinisana deca moraju u školu

4 aprila, 2019

Sva deca moraju da idu u školu, vakcinisana i nevakcinisana, to je zakonom regulisano, a postoji drugi zakon koji reguliše pitanje zdravstvene zaštite, uključujući i pitanje nevakcinisanja dece, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je u jutarnjem programu TV Prve rekao da do 1. septembra ima vremena i da će se do analizirati svi podaci i komisija koja je zadužena za to rešiće sve što treba.

“Ko neće da upiše dete u školu, snosiće sankcije, jednom ćete platiti kaznu”, dodaje Šarčević.

On je rekao da je bilo normalno da se deca vakcinišu i da time što je vakcinisanje ranije bila stvar koja se podrazumeva, nije bilo ugrožavanja druge dece.

Šarčević je dodao da nema mnogo nevakcinisane dece, da su se ljudi urazumili kada su videli kakve fatalne posledice mogu da budu ako se dete ne vakciniše.

On je još rekao i da je ove godine upisano više dece nego lane. “Imamo sreće da je ova generacija malo jača od prethodne, na nivou cele Srbije imamo preko 67.000 pravaka, prošle godine je bilo upisano 65.500, mada to ne znači da je natalitet baš toliko otišao”, kaže ministar prosvete.

O protestu roditelja ispred osnovne škole u Mirijevu, Šarčević je rekao da je potrebno da se u tom beogradskom naselju otvori još jedna ili dve osnovne škole, jer se naselje širi i gradi i dodaje da pored Mirijeva postoji još nekoliko mesta u Srbiji u kome je potrebno da se izgrade škole.

Kako bi se stanje u obrazovanju poboljšalo i kako bi se određeni problemi doveli u red, ministar prosvete kaže da njegovo ministarstvo rešava problem po problem, a da se sada radi na agendi mature i eksternoj oceni.

“Uvodimo i agendu male mature po elementima velike mature i drugačije će se vrednovati rad škole.Takođe, testiraju se učenici kada polaze u školu, a mi izrađujemo jedan model koji će dugoročno biti dobar, možda najbolji u Evropi , gde ćemo usko vezati rad učenika sa profesorom”, dodaja Šarčević.

Planirano je da od juna 2021. godine srednjoškolci polažu državnu maturu koja će podrazumevati da pored maternjeg jezika, izbornog predmeta i matematike, učenici polažu i srodne predmete koji su bliski fakultetu koji žele da upišu.

O oceni rada svog ministarstva nije želeo da se izjašnjava, odnosno da sam donosi sud, ali je istakao da je evropska komisija ocenila da je ministrastvo prosvete u Srbiji poraslo na 95 odsto uspešnosti.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama