Шарчевић: Вакцинисана и невакцинисана деца морају у школу

4 априла, 2019

Сва деца морају да иду у школу, вакцинисана и невакцинисана, то је законом регулисано, а постоји други закон који регулише питање здравствене заштите, укључујући и питање невакцинисања деце, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он је у јутарњем програму ТВ Прве рекао да до 1. септембра има времена и да ће се до анализирати сви подаци и комисија која је задужена за то решиће све што треба.

“Ко неће да упише дете у школу, сносиће санкције, једном ћете платити казну”, додаје Шарчевић.

Он је рекао да је било нормално да се деца вакцинишу и да тиме што је вакцинисање раније била ствар која се подразумева, није било угрожавања друге деце.

Шарчевић је додао да нема много невакцинисане деце, да су се људи уразумили када су видели какве фаталне последице могу да буду ако се дете не вакцинише.

Он је још рекао и да је ове године уписано више деце него лане. “Имамо среће да је ова генерација мало јача од претходне, на нивоу целе Србије имамо преко 67.000 правака, прошле године је било уписано 65.500, мада то не значи да је наталитет баш толико отишао”, каже министар просвете.

О протесту родитеља испред основне школе у Миријеву, Шарчевић је рекао да је потребно да се у том београдском насељу отвори још једна или две основне школе, јер се насеље шири и гради и додаје да поред Миријева постоји још неколико места у Србији у коме је потребно да се изграде школе.

Како би се стање у образовању побољшало и како би се одређени проблеми довели у ред, министар просвете каже да његово министарство решава проблем по проблем, а да се сада ради на агенди матуре и екстерној оцени.

“Уводимо и агенду мале матуре по елементима велике матуре и другачије ће се вредновати рад школе.Такође, тестирају се ученици када полазе у школу, а ми израђујемо један модел који ће дугорочно бити добар, можда најбољи у Европи , где ћемо уско везати рад ученика са професором”, додаја Шарчевић.

Планирано је да од јуна 2021. године средњошколци полажу државну матуру која ће подразумевати да поред матерњег језика, изборног предмета и математике, ученици полажу и сродне предмете који су блиски факултету који желе да упишу.

О оцени рада свог министарства није желео да се изјашњава, односно да сам доноси суд, али је истакао да је европска комисија оценила да је министраство просвете у Србији порасло на 95 одсто успешности.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама