Шарчевић: Завршног испита ће сигурно бити

Министар просвете Младен Шарчевић демантовао је информацију која се појавила на РТС-у да ученици осмог разреда неће полагати малу матуру.

Н1

Министар просвете Младен Шарчевић демантовао је информацију која се појавила на РТС-у да ученици осмог разреда неће полагати малу матуру. Министар за Данас понавља да је се залаже за одржавање мале матуре и да свој став о томе није мењао.

– Пријемни и завршни испити морају да буду у неком облику, без тога је све бeсмислено. Никада нећу рећи да завршни испит није потребан, јер онда падају сва правила и улазимо у нихилизам. То сам рекао и премијерки – каже Шарчевић, подсећајући да је одржавање завршног и пријемног испита законска обавеза.

Наводи и да ће више детаља о самом завршном испиту бити познато за две до три недеље. На питање да ли се размишља да се на малој матури изостави градиво из другог полугодишта, министар одговара да се то градиво може појавити да би се видело како је функционисао систем наставе на даљину, да ли се показао као добар облик рада и колико су ученици овај период искористили за учење, али да питања из тог дела градива не морају да се оценују „тврдо“, то јест да буду вреднована на исти начин као и задаци из градива које су ђаци учили пре ванредног стања.

На питање да ли ће тестови бити лакши него прошле године, министар одговара да не морају сва питања да буду таква, али да ће се свакако имати у виду чињеница да је овај период био стресан за ђаке.

Он каже да је план да се одржавање редовне наставе заврши до краја маја, како би се избегло да се велики број ученика окупља у школама, али да ће у јуну бити довољно времена и за припрему ученика осмог разреда за малу матуру, као и за различите видове подршке ђацима. Детаље, како каже, не би да износи, јер ће се у наредном периоду ситуација са корона вирусом мењати набоље, па ће се и одлуке сходно томе доносити.

Министар каже и да је покренуо процедуру за измене правилника о оцењивању, да би се смањио број потребних оцена по класификационом периоду.

Извор: Данас