Sastanak Ružića i sindikata: Nema novog povećanja plata, bilo reči o izgradnji stanova za prosvetne radnike

februar 11, 2022

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete o zahtevima koji su izneti u prethodnom periodu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ružić je rekao da, zahvaljujući disciplini i poštovanju mera, škole i dalje nisu mesto velikog širenja zaraze i da upravo i zbog tih činjenica, Tim za škole može da donese odluku da se nastava pretežno odvija redovno ili kombinovano.

“U bilo kom trenutku, kako zbog povećanja broja zaraženih bilo zaposlenih ili učenika, lokalni krizni štab može doneti odluku o onlajn nastavi, kao meri zaštite i prevencije“, istakao je ministar i napomenuo da postoji u većoj meri razumevanje da je neposredna nastava najbolja za sve, kao i da je to motiv za dodatno poštovanje mera.

Prosvetni radnici pokazali su i dokazali svoju spremnost i volju da deca najmanje trpe i zato i postoji Tim za škole, Krizni štab, pa i dijalog sa sindikatima, kao mesta gde razmatramo sve izazove i nalazimo rešenja. Razumem da ne možemo imati potpuno zadovoljstvo svim donešenim odlukama, ali ono što mora da se razume je da postoji nedvosmislena briga države o prosvetnim radnicima u ovim okolnostima, pa i o njihovom generalnom položaju, što dokazuju i sve prethodne odluke i aktivnosti Ministarstva prosvete“, rekao je on.

Sindikati su iskazali zadovoljstvo nedavno donetom odlukom Vlade Republike Srbije da se 2.500 lica iz određenog radnog statusa prebace na neodređeno i time čini značajan korak države u poboljšanju položaja.

Međutim, ono čime nisu zadovoljni jeste činjenica da dodatnih povećanja plata u prosveti neće biti jer su povećanja sektorska, te da je to “upravo ono što prosveti ne odgovara”, rekao je Vladimir Adžić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Podsetio da je trebalo da platni razredi budu uvedeni 2016. godine, da ih još nema i da je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović najavila da će oni biti uvedeni tek 2025. godine.

Rekao je da su sindikati u prosveti tražili povećanje plata od 12 odsto u rebalansu budžeta.

Naveo je da bi minimalna zarada u prosveti trebalo da bude 1:3 u odnosu na minimalnu zaradu u državi, odnosno da bude 105.000 dinara.

Sindikati su tražili i isplatu 20.000 dinara odmah, odnosno do kraja marta, jer su prosvetni radnici sporazumom potpisanim 2015. godine imali pravo na Svetosavske, odnosno novogodišnje nagrade od 5.000 koje nisu isplaćivane sedam godina.

Adžić je najavio i da će USPRS 17. marta organizovati protest ispred Ministarstva prosvete i “podsetiti ih na sve što je potpisano 2015. godine”.

Upitan da li je na sastanku bilo govora o izgradnji stanova po povlašćenim cenama za prosvetne radnike po ugledu na vojsku i policiju, Adžić je odgovorio potvrdno.

Dodao je da je Ružić rekao da Vlada o tome još nije razgovarala, ali da se slaže sa tim da prosvetni radnici dobijaju stanove po povlašćenim cenama.

O zahtevu vrtića za zatvaranjem u nedelji raspusta

“Imajući u vidu važne i višestruke funkcije sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u domenu podrške deci i porodici i ukupnog društvenog, kulturnog i ekonomskog razvoja zemlje, aktuelne uredbe Vlade o merama za prevenciju i zaštitu od virusa COVID-19, preporuke nadležnih zdravstvenih organa, preporuku za odlučivanje o centralizovanom zatvaranju predškolskih ustanova na period od 5 dana mogu dati samo nadležni zdravstveni organi i Krizni štab” – stoji u saopštenju ministarstva

“Ministarstvo je stava da u ovom trenutku ne postoje objektivni pokazatelji da dođe do zatvaranja predškolskih ustanova.”

Kada je u pitanju posebni kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i u domovima učenika, na sastanku je dogovoreno da se uskoro potpiše sporazum o produženju, a potom i aneks ugovora, u skladu sa pregovorima koji se vrše između četiri ministarstava i reprezentativnih sindikata.

Na sastanku su učestvovali Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije, Vladimir Adžić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Ružica Todić Brdarić iz „Nezavisnosti“ i Bosiljka Jovanović iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Izvor: RTS/MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Sastanak Ružića i sindikata: Nema novog povećanja plata, bilo reči o izgradnji stanova za prosvetne radnike"

  1. Jul kaže:

    Odvratan ,fujj,uobražen sps-ovac

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama