Savetnik ministra o platnim razredima i povećanju plate u prosveti: “Da li će biti 5, 10 ili 15%…”

7 septembra, 2021

U jučerašnjem izdanju emisije Među nama na televiziji Nova S gostovali su Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije. Bilo je reči o semafor modelu nastave koji se primenjivao u nekim evropskim državama i u prošloj školskoj godini, ali i o položaju nastavnika u današnjem društvu.

Nezadovoljstvo prosvetnih radnika traje već jako dugo. Za ovih godinu i po dana nastavnici su radili od kuće po čitav dan. Tehnički uslovi nisu bili ispunjeni na adekvatan način, a opet su plate bile povećane za svega 5%, komentariše Valentina Ilić.

“Mi smo, kao sindikat, skrenuli pažnju na to da povećanja plate u obrazovanju moraju biti viša od povećanja minimalne zarade. To povećanje (minimalca) bilo je 9,4% i to je prosvetne radnike približilo minimalnoj zaradi. Konkretno odnos plata tetkice i nastavnika je 1,187. Minimalna zarada raste brže nego plata nastavnika, pa se ta razlika sve više smanjuje. Zato smo mi tražili povećanje u iznosu od 15%. Tražili smo i smanjenje broja đaka jer su nam odeljenja ogromna. Maksimalan broj dece ne sme biti veći od 24 da bi nastava bila kvalitetnija.” – kaže predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

Odgovarajući na ove tvrdnje, Milan Pašić kaže da je položaj nastavnika u društvu jedna od ključnih tema, te da se već radilo na platnim razredima i na tome da napredovanje nastavnika u zvanju prati i finansijski momenat.

“Sad se spominje projekat “Iskra”, koji bi trebalo da promeni način na koji se obračunavaju zarade zaposlenih u javnom sektoru, ali ja verujem da će i ove godine doći do povećanja plate u prosveti. Da li će to biti 10%, 5% ili 15% videćemo šta će reći Ministarstvo finansija” – kaže Pašić.

Sistem platnih razreda, kaže Valentina Ilić, deluje da neće zaživeti ni 2022, a da su prosvetni radnici u ovoj fazi zaslužili da ih postavimo na mesto koje im pripada, te da nije u redu da njihove plate budu ispod državnog proseka.

“Ako zdravstvo i prosveta ovaj sistem čine održivim, trebalo bi ih pravilno i nagraditi.” – zaključuje Ilić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Savetnik ministra o platnim razredima i povećanju plate u prosveti: “Da li će biti 5, 10 ili 15%…”"

  1. Jul kaže:

    A O PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA,NARAVNO NIŠTA!!
    ZAR I TI LJUDI NE ZASLUŽUJU PAŽNJU?DA NIJE NJIH,SISTEM BI STAO.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama