Šta je posao školskog pedagoga/psihologa i kako vam može pomoći

27 oktobra, 2016

Iako je tokom školovanja, posebno u nižim razredima osnovne škole, vaše dete usmereno uglavnom na jednu osobu (učiteljicu) – koja će da ga “vodi” tokom prve četiri godine, to nije i jedina osoba koja vam stoji na raspolaganju. Vi, kao roditelj, imate potpuno pravo da se upoznate i sa stručnom službom škole, to jest sa pedagogom ili psihologom, kao i sa direktorom ili sekretarom.

Međutim, izgleda da posao stručne službe škole još uvek predstavlja veliku nepoznanicu. Najpre, u zavisnosti od broja učenika zavisi da li će škola da ima pedagoga ili psihologa, ili oba profila zanimanja. Kada postoje i pedagog i psiholog, radiće veoma sličan posao, ponekad toliko isprepletan – da vi, možda, nećete ni da primetite razliku.

Saradnja, a ne kazna. Najveća zabluda u vezi sa poslom školskog pedagoga jeste da se kod njega odlazi po kaznu ili grdnju. Taj negativan imidž potiče otuda jer je to zanimanje relativno novo u našem školskom sistemu, ali i zato što još uvek vlada uverenje da roditelj i učitelj najbolje znaju šta je dobro za dete u svakoj situaciji.

Šta obuhvata posao pedagoga?

Izvor informacija. Ako vi ne znate kada je vreme školskih raspusta, gde se planira ekskurzija, kada se naručuju udžbenici, ko od nastavnika i kada ima “otvorena vrata”, koji je procenat prolaznosti učenika te škole pri upisu u srednju školu… pedagog zna.

Posrednik u sukobima. Ukoliko vaše dete ima problem sa drugim detetom, pedagog ili psiholog će se uključiti kao posrednici,Ukoliko vaše dete ima problem sa drugim detetom, pedagog ili psiholog će se uključiti kao posrednici, koji imaju mogućnost da obe strane u tom sukobu sagledaju objektivno koji imaju mogućnost da obe strane u tom sukobu sagledaju objektivno. U rešavanje sukoba uneće svoje iskustvo, bazirano na mnogim sličnim slučajevima. Naime, dok vi kao roditelj, opterećeni zaštitničkom ulogom prema detetu, ne možete da budete sasvim objektivni i racionalni, pedagog to može, mora i ume.

Pomoć u učenju. Ako mislite da su programi preobimni, da su pojedini nastavnici previše zahtevni, ako imate pritužbi na određenog nastavnika, ako vašem detetu treba pomoć u savladavanju pravila efikasnog učenja… pedagog i psiholog “uskaču” u rešavanje takvih problema.

Savet. Iako je postalo školarac, vaše dete i dalje prolazi kroz različite faze odrastanja. Neke od njih mogu da vas iznenade, uplaše, zbune. Pedagog i psiholog znaju šta u kojoj fazi možete očekivati od deteta, kako se te prepreke prevazilaze, šta u sledećoj razvojnoj fazi možete da očekujete.

Razgovor sa pedagogom ili psihologom škole podrazumeva:

Poverljivost. Osim ako vi to ne zatražite, razgovor ostaje u intimi školske kancelarije. Ipak, imajte na umu da se svi radnici jednog kolektiva poznaju i podržavaju, pa i govore jedni drugima ono što misle da je u njihovom međusobnom interesu.

U našem društvu još uvek postoji predrasuda da je traženje stručne pomoći oblik sramote, jer to podrazumeva priznavanje sopstvene nemoći ili slabosti. Međutim, pedagozi i psiholozi su, pre svega, podrška – kako vaspitnom procesu koji realizuju nastavnici i učitelji, tako i vašem roditeljstvu. Iskoristite ih. Vi na to imate pravo! Ali i obavezu, ako želite najkvalitetnije odrastanje svog deteta.

Jelena Holcer, pedagog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama