Sedam jednostavnih, uspešnih strategija roditeljstva

30 juna, 2018

Ako ste roditelj, onda ste verovatno zainteresovani za to da pronađete način komunikacije sa detetom kojim ćete ostvariti jaku povezanost, negovati pristojno ponašanje i uspešno odgovoriti na moguće probleme u ponašanju.

Foto: Canva

Sve police u knjižarama koje razgledate su prepune saveta. Međutim, nalaženje strategija koje su zaista delotvorne je veliki izazov.

Psiholog Ejmi Novotni je pitala razne dečje psihologe koje su to najbolje taktike roditeljstva.

Kad je sve odgovore sabrala i uporedila, rezultat je sledećih sedam empirijski testiranih strategija:

Konkretne pohvale

Istraživanja su pokazala da ono ponašanje kojem poklonite pažnju je ponašanje koje ćete više dobijati. Usmeravanje pažnje na neželjena ponašanja – često u vidu kazni i opomena – povećaće ispoljavanje takvog ponašanja. Na isti način, ako pružate konkretne pohvale zbog željenog ponašanja, povećaćete ispoljavanje upravo takvog ponašanja. Roditelji ne bi trebalo tek tako samo da hvale, kaže profesorka psihologije Šila Ejberg. Umesto toga, roditelji bi trebalo detetu da daju konkretne povratne informacije, odnosno da pohvale tačno određenu stvar koju je dete uradilo.

Ignorišite manje probleme u ponašanju

Ukoliko se jave manji i bezopasni problemi u ponašanju, ignorišite ih. Na primer, ako ignorišete kada dete baci hranu na pod ili kada tinejdžer zalupi vratima, a poklonite im pažnju kada pristojno pitaju ili kada izraze svoja osećanja, naučićete ih da će pažnju dobiti upravo takvim, kulturnim ponašanjem.

Učite kako teče razvoj deteta

Razumevanje značajnih prekretnica u razvoju može pomoći roditeljima da prisustvuju i pohvale put deteta ka tim prekretnicama. Ako znate da četvorogodišnjak voli da ugađa svojim drugarima, više ćete postići onda ako ga pohvalite upravo pred drugarima. Takođe, ako razumete da se mladi tinejdžeri uglavnom osećaju nesigurno po pitanju svog izgleda, tela i odeće, ignorišite preterano stajanje pred ogledalom.

Kombinujte „tajm-aut“ sa kvalitetnim ponašanjem

Pokazalo se da su kratke, instant pauze najbolja taktika, naročito kada se uz to i Vi sami trudite da budete model pravilnog ponašanja i kada pohvalite detetovo lepo ponašanje. Održavanje smirenosti – često veoma veliki izazov kada se dete ne ponaša lepo – i iskazivanje pohvale i ponosa kada dete shvati i prihvati način na koji bi trebalo da reaguje i da se ponaša čine „tajm-aut“ još efikasnijim.

Fokusirajte se na prevenciju lošeg ponašanja

Veliki deo lošeg ponašanja i nervoze kod deteta možete sprečiti ako obratite pažnju na to kada dete postaje umorno ili gladno. Planiranje i predviđanje potencijalnih problema i poznavanje određenih strategija za borbu sa nevoljama sa detetom može dovesti do eliminisanja upotrebe prethodno pomenute strategije, odnosno „tajm-auta“, kaže Džon Lucker, direktor Centra za zdravi razvoj u Džordžiji.

Pre svega, vodite računa o sebi

Prema istraživanjima iz 2010, na decu negativno utiče stres i nervoza roditelja, gde je 86% dece izjavilo da ih muči stres pod kojim su roditelji. Znamo da izgleda skoro pa nemoguće pored obaveza koje Vam nameću roditeljstvo, posao i život, ali veoma je značajno izdvojiti neko vreme za malo fizičke aktivnosti, hobije i druženje sa prijateljima, kao i sa partnerom.

Izdvojte vreme za – ništa

Provedite određeno vreme (eksperti predlažu oko sat vremena nedeljno) sa decom ne radeći ništa, osim što ćete biti sa njima, biti zainteresovani za njih i tako što ćete im iskazivati pozitivne misli i emocije. Izbegavajte podučavanje, zahtevanje, ispravljanje ili nuđenje alternativnih rešenja.

Biti roditelj ponekad izgleda kao vožnja avionom usred turbulencije i oluje, sa sve maskama za disanje koje vise sa plafona. Kao i u takvoj vožnji, i u vaspitavanju je bitno biti smiren i pre nego što priđete detetu da stavite tu masku sa kiseonikom. Kada to odradite, onda možete da savetujete dete i da mu predlažete šta da uradi i zapamtite – uvek im dajte povratnu pozitivnu informaciju kada se ponašaju lepo.

Priredila: Aleksandra Ivković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama