Seksualno obrazovanje da postane obavezni deo nastavnog programa

24 januara, 2021

Podstaknut događajima kojima svedočimo prethodnih dana, portal Kreni-Promeni pokrenuo je peticiju za uvođenje seksualnog obrazovanja u nastavni program. Peticiju je do sada potpisalo nešto više od 8000 ljudi, a ako želite, svoj potpis možete dati ovde.

Tekst peticije prenosimo u celosti:

Prethodnih dana svedočimo vesti o delima kojima su grubo narušavanje slobode, prava, telesnog i ličnog integriteta, po svemu sudeći, mnogobrojnih naših sugrađanki. Prema već poznatom obrascu, i na osnovu onoga što saznajemo iz medija, one su bile izložene višegodišnjoj manipulaciji, koja je sprovođena vešto, osmišljeno, sistematski i beskrupulozno od strane osobe na poziciji autoriteta. Bile su seksualno iskorišćavane, te usmeravane da razviju osećaj krivice i stida koje su možda godinama nosile u sebi, dok neke od njih nisu odlučile da istupe pred javnost i progovore. Mi im se na hrabrosti divimo i podržavamo ih, dok od nadležnih organa Republike Srbije očekujemo da precizno ustanove činjenice i dovedu do takvog epiloga ovih događaja iz koga će generacije moći da se usmeravaju i uče.

U svakom društvu, neminovno, nalazi se određen broj onih koji ne pristaju na prirodno i pravno prepoznato, elementarno etičko odnošenje prema drugima. Seksualno nasilje je tema koja se često izbegava ili zataškava, posebno kada je reč o deci. Mi moramo da ostanemo svesni te činjenice. Sada, dok se pred našim očima odvija drama nekoliko teško povređenih mladih žena, drama u kojima one nose uloge koje nikada ne bi izabrale i koje ljudsko društvo odlučno isključuje, u našim školama i vrtićima rastu nove generacije devojčica i mladih žena od kojih se još neke sada suočavaju ili će se suočiti sa seksualnim nasiljem.

Kroz ustaljene obrasce, ne samo naše kulture, vidljive u skoro svepristunoj asimetriji moći u odnosima muškaraca i žena, mešanju odnosa autoriteta i ekspertske moći sa pravom nad nečijim telom i ličnim prostorom uopšte, društvo propušta da sistemski radi na smanjenju mogućnost da se nekoj devojčici ili ženi dogodi ono o čemu slušamo prethodnih dana.

Mi smo sigurni da je pravovremenim obrazovanjem i obukom moguće sprečiti seksualno nasilje koje će, ako ostane sadašnje stanje, doživeti mnoge devojčice, ali i dečaci. Zbog svih gore navedenih razloga, zalažemo se da se obrazovanje o temi seksualnog nasilja prema deci uvede u obavezni deo nastavnog programa u Republici Srbiji od nivoa predškolskog obrazovanja ili osnovne škole.

Svesni/e smo da stručni kapaciteti za razvoj odgovarajućih obuka i obrazovnog programa u našoj zemlji postoje. Inicirajući uključivanje takvih obuka u obavezne nastavne programe od predškolskog ili osnovnog obrazovanja i dalje, pozivamo naše koleginice i kolege odgovarajućih ekspertiza da nam se pridruže. Prvi korak bi svakako bio vraćanje dozvole Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za korišćenje Obrazovnih paketa za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom, koje su izradile ekspertkinje iz Incest trauma centra. Takođe, ovim putem pozivamo i druge koleginice i kolege iz srodnih disciplina da predlože i druge sadržaje i metode rada, i da kroz stručnu debatu i u saradnji sa nadležnim institucijama u što kraćem roku počnu da sprovode programe koji će obrazovati i osnažiti devojčice i dečake da prepoznaju i reaguju kada primete znake upozorenja. Obrazovni program koji bi se na jasan, i uzrastu prilagođen način bavio temama rodne ravnopravnosti, stupanja u seksualne odnose, pojmom pristanka i mnogim srodnim temama, je jedini način da sledećoj generaciji omogućimo da raste u okruženju sa manje nasilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Seksualno obrazovanje da postane obavezni deo nastavnog programa

 1. Profesor kaže:

  Apsolutno smo protiv!
  Jednom smo i zaustavili tzv. obrazovne pakete i javnost je rekla svoje.
  Nećemo se sigurno vraćati na to!
  Osim toga potpuno zamenjujete teze.
  Seksualno nasilje sigurno neće prestati ako izvršite obuku mladih načinima upražnjavanja seksa.
  Naprotiv. Iskustva iz SAD su pokazala da je uvođenjem seksualnog obrazovanja upravo eksplodiralo seksualno nasilje, polne bolesti, razvodi brakova, homoseksualizam…

  1. Verica kaže:

   Bravo za komentar! Podržavam ovaj stav! Moj komentar nisu dozvolili, a ništa ružno nije napisano.

 2. Irena kaže:

  Od kog razreda? Najbolje bi bilo od 7.razreda oš.

 3. Verica kaže:

  Apsolutno sam protiv, i kao roditelj i kao provetni radnik. Ovakvi sadržaji u NPP samo podstiču ranu dečju seksualnost i gledanje pornografije. Opet se pokušava umanjiti uticaj porodice na vaspitanje naše dece, podstiče se seksualno eksperimentisanje sa nezrelim bićima, našom decom. Ne, nikako!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama