Selo Stopanja – zajednica koja veruje u dečje snove

1 aprila, 2021

Proleće u selo Stopanja neće doneti samo lepše vreme, nego i novi vrtić.

Ding dong-ding dong, koliko je sati? – vijori se dečija graja iz vrtića Biseri. Deca pomno gledaju vaspitačicu Zoku kako im pokazuje pokrete koje idu uz pesmu i pomalo nespretno pokušavaju da ih ponove. Nešto što deluje samo kao igra, zapravo je jako važno.

„Ovi pokreti vam mogu pomoći da razumete nekoga ko ima govorne smetnje kao naš drugar u grupi. Ako naučite ove pokrete, razumećete kad vas on bude pitao koliko je sati“, objašnjava im vaspitačica.

Svakodnevno u vrtiću deca putem igre uče ovako važne životne lekcije. Zato je i maloj zajednici u selu Stopanja, opština Trstenik stalo da što više dece dobije kvalitetno rano obrazovanje. Ovaj predeo u dolini Zapadne Morave ima dugu i bogatu tradiciju i opština Trstenik želi da ulaže u buduće male talente. Međutim, čak 657 mališana koji žive na teritoriji ove opštine nažalost nema mogućnost da pohađa vrtić i u lokalnoj zajednici postoji velika potreba za proširenjem kapaciteta predškolske ustanove.

Tim Fondacije Novak Đoković na proleće će otvoriti novi vrtić od 280 kvadratnih metara koji će svake godine moći da primi 75 dece iz sela Stopanja, ali i okolnih mesta.

Upoznajte ovu malu zajednicu koja veruje u dečje snove

Vaspitačice Zorica i Ljiljana

„Trenutno ovaj mali prostor koristimo za 35 dece, a interesovanje roditelja za vrtić je sve veće. Potrebno im je više vremena za posao ili lično slobodno vreme, a i prepoznali su koliko je socijalizacija za decu važna u ovom periodu. Naša zajednica shvata da deci nisu potrebni samo vaspitači i roditelji – deci su potrebna deca.“

Deka Miodrag i unuka Nevena

U selima u okolini Stopanja generalno ima malo dece koja u okviru komšiluka nemaju sa kim da se druže i da rastu zajedno. Deka Miodrag i njegova unuka Nevena dolaze iz Gornje Omašnice gde nema vrtića i zato dolaze u Stopanje. Nevenina oba roditelja su zaposlena i često ne mogu da dođu po nju kada završi sa boravkom, ali zato je deka tu da pripomogne.

„U mojim godinama je bilo lakše i bilo nas je dosta dece. Sada se deca manje druže. Mnogo mladih odlazi. Većina završe fakultete u Nišu ili u Beogradu i tamo ostanu, ne vraćaju se u selo. Zato se nadam da će novi vrtić osnažiti našu zajednicu, pružiti bolje uslove roditeljima za vaspitanje dece i biti dodatna motivacija mladima da ostanu ovde i zasnuju porodice.“

Mala Mina i njen tata

Otac male Mine koja od svoje treće godine ide u vrtić, kaže da im je bilo važno da ona krene kako bi naučila da deli stvari sa drugom decom.

„Upisaćemo i drugu ćerkicu koja sada ima 5 godina, jer smo uočili koliko je pozitivno vreme u vrtiću uticalo na Minu. Mnogo će mi značiti što ću moći obe da ih ostavim u produženom boravku. I ja sam kao mali išao u vrtić i uživao sa drugarima, tako da se radujem što će i moje ćerke imati to prelepo iskustvo.“

Radovi na novom vrtiću se polako približavaju kraju. U novom objektu, Fondacija Novak Đoković pružiće mogućnost celodnevnog boravka što će dosta značiti roditeljima. Decu obično čuva jedan od roditelja koji nije zaposlen, a novi vrtić će im dati priliku da i oni potraže zaposlenje. Moći će bez brige da ostave decu u bezbednom i podsticajnom okruženju.
Fondacija Novak Đoković nastavlja da otvara vrtiće i menja živote u selima širom Srbije.

Ukoliko želite da ih podržite, priključite se putem ovog linka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama