Шеснаестогодишњи Стефан – дечак вредан дивљења и понос својим родитељима

8 марта, 2021

Шеснаестогодишњи дечак Стефан Станковић из села Мале Плане крај Прокупља један је од 20 добитника признања “Доброчинитељ” за 2020. годину. Ову награду Стефан је заслужено добио за исказану солидарност, пожртвованост и племенитост, пише РТС.

Иако дечак у годинама када би се очекивало да слободно време троши на забаву и уживање, Стефан је током ванредног стања помагао старијим житељима неколико села у свом окружењу, који су били у карантину.

Стефан је тим људима, све до краја ванредног стања, био једина веза са остатком света.

“Ја издиктирам, дете запише, све по списку донесе, то се плати поштено, продужи даље. Шта ћете већу корист и већу хуманост од једног дечака”, напомиње Драгица Митић, из Доње Топонице.

Докторка у пензији Јулијана Станојевић, која је Стефана и кандидовала за признање “Доброчинитељ” не крије задовољство што је његова хуманост препозната и што су му се на овај начин, у име десетина породица, макар мало одужили.

“Узимао је бројеве телефона, давао је свој, ишао је по киши и снегу. Онда кад није могао да дође, његова мајка, којој дугујем велику захвалност што је родила овакво дете, ишла је колима да га узме”, додаје Станојевићева.

Млади хуманитарац Стефан Станковић, истиче да је преломио оног тренутка, када је обилазећи своју баку и деду, којима је носио намирнице, видео велики број усамљених старачких домаћинстава у њиховом окружењу.

Наводи да је прво носио хлеб и још неке основне намирнице као што су кафа, уље, со, а и дао им је и своје бројеве да могу да га позову кад им нешто затреба. “Те неке основне намирнице, што сам ја носио, нисам наплаћивао, звали су ме и за лекове и за све остало”, додаје Стефан.

Kада није у школи, време углавном проводи у очевој радионици, где се припрема да настави породични посао. Kаже да је и даље спреман да помогне свима којима је помоћ потребна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама