Šesnaestogodišnji Stefan – dečak vredan divljenja i ponos svojim roditeljima

8 marta, 2021

Šesnaestogodišnji dečak Stefan Stanković iz sela Male Plane kraj Prokuplja jedan je od 20 dobitnika priznanja “Dobročinitelj” za 2020. godinu. Ovu nagradu Stefan je zasluženo dobio za iskazanu solidarnost, požrtvovanost i plemenitost, piše RTS.

Iako dečak u godinama kada bi se očekivalo da slobodno vreme troši na zabavu i uživanje, Stefan je tokom vanrednog stanja pomagao starijim žiteljima nekoliko sela u svom okruženju, koji su bili u karantinu.

Stefan je tim ljudima, sve do kraja vanrednog stanja, bio jedina veza sa ostatkom sveta.

“Ja izdiktiram, dete zapiše, sve po spisku donese, to se plati pošteno, produži dalje. Šta ćete veću korist i veću humanost od jednog dečaka”, napominje Dragica Mitić, iz Donje Toponice.

Doktorka u penziji Julijana Stanojević, koja je Stefana i kandidovala za priznanje “Dobročinitelj” ne krije zadovoljstvo što je njegova humanost prepoznata i što su mu se na ovaj način, u ime desetina porodica, makar malo odužili.

“Uzimao je brojeve telefona, davao je svoj, išao je po kiši i snegu. Onda kad nije mogao da dođe, njegova majka, kojoj dugujem veliku zahvalnost što je rodila ovakvo dete, išla je kolima da ga uzme”, dodaje Stanojevićeva.

Mladi humanitarac Stefan Stanković, ističe da je prelomio onog trenutka, kada je obilazeći svoju baku i dedu, kojima je nosio namirnice, video veliki broj usamljenih staračkih domaćinstava u njihovom okruženju.

Navodi da je prvo nosio hleb i još neke osnovne namirnice kao što su kafa, ulje, so, a i dao im je i svoje brojeve da mogu da ga pozovu kad im nešto zatreba. “Te neke osnovne namirnice, što sam ja nosio, nisam naplaćivao, zvali su me i za lekove i za sve ostalo”, dodaje Stefan.

Kada nije u školi, vreme uglavnom provodi u očevoj radionici, gde se priprema da nastavi porodični posao. Kaže da je i dalje spreman da pomogne svima kojima je pomoć potrebna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama