Шест нових предмета у наредној школској години за гимназијалце, настава не мора бити у школи

25 јануара, 2020

Од наредне школске године ученике треће године гимназије очекује шест нових изборних програма од којих ће бирати два.

Понуђени програми су: Примењене науке 1, Примењене науке 2, Основе геополитике, Економија и бизнис, Религије и цивилизације, Савремене технологије. У понуди су још и Образовање за одрживи развој и Уметност и дизајн, изборни програми који су били у понуди и прве две године.

Програме за које се ђаци одлуче у трећој години имаће и у четвртој. Настава ће бити пројектна, заступљена са по два часа недељно.

Нови програми повезују више предмета и за њих нису предвиђени уџбеници.

Заменица директора Завода за унапређење образовања и васпитања Дејана Милијић Субић каже да су професорима дали предлоге пројеката који могу да се раде за изборне програме који ће им олакшати посао.

“Ученици ће бирати два изборна програма. То су четири часа недељно. То јесте оптерећење, али наглашавам да није предвиђено да се часови одржавају у школи, нити је предвиђено да то буде стриктно 45 минута”, рекла је Субић за Танјуг.

Додаје да настава не мора да буде у учионици, чак ни у школи, већ да је довољно да наставник да тему коју ће ђаци да раде у групама.

Ученици ће и за изборне програме добијати бројчане оцене које улазе у просек, а Субић каже да су наставници добили јасне смернице за оцењивање.

Оцена ће зависити од ангажмана ђака, групног рада и продукта истраживања.

Субић наводи да изборни програми треба да усмере ученика ка одређеним научним дисциплинама на факултетима. Тако Примењене науке 1 воде ка медицини, биологији, хемији, док Примењене науке 2 ка техници и технологији и уводе ученика у поље машинства, технологије, електротехнике.

Основе геополитике су за ученике који желе касније да упишу политичке науке, географију, економију, јер се изучавају утицаји различитих центара моћи, миграције, мека моћ.

Економија и бизнис ће заинтересовати ученике који желе да упишу економију, бизнис или менаџмент. Овај изборни програм ће третирати историју новца, економске теме, бизнис, менаџмент, предузетништво.

Религија и цивилизације који даје усмерење ка ФПН, филозофији, историји, социологији, географији, који је концепцијски веома нов. Потпуно је другачији од концепта верске наставе.

Док верска настава третира догму и веру, дотле Вера и цивилизација приступају проблемски, научно, рационално, третирајући развој цивилизације. Методологија научног истраживања третира различите научне приступе од експеримената, преко емпиријским студија случаја.

Ученици ће се упознати који су то начини да се научно приђе истраживању одређених појава. Савремене технологије обрађиваће теме као што су паметни градови, како се развијају савремнене технологије, како одржати безбедност на мрежи, роботика, мобилна технологија.

Предвиђено је да нове програме предају наставници који већ раде у гимназијама. Једино ће за изборни програм Економија и бизнис моћи да предају наставници који раде у економским школама.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама