Шест ствари које деца НЕ ТРЕБА да знају

14 септембра, 2019

Да ли сте склони да пред својим дететом причате опуштено о свим темама? Или можда верујете да је то “само дете” па до њега теме за одрасле и не допиру? Ако је тако, знајте да грешите. Деца много више чују и разумеју него што мислимо. Зато постоје неке ствари о којима њима и пред њима не треба говорити. Зато што једноставно не морају то да знају.

Foto: Caleb Woods, Unsplash

Деца не морају да знају шта мислите о њиховим наставницима

Не треба се претварати да превише волите наставнике своје деце, нити тврдити да су савршени, још мање ако то није истина. Ако морате да заузмете став због чињенице да се ваше дете жали на свог учитеља, довољно је да нагласите његове позитивне квалитете, без покушаја да станете на било чију страну. И, наравно, суздржите се од негативног коментарисања његових квалитета и карактера.

Децу не занима колико нешто кошта

Деци није потребно да буду оптерећени подацима о кредиту или о томе колико кошта породични одмор. Дељење вишка информација које се односе на финансијски положај породице може децу забринути због ваших финансијских проблема, а последње што им треба јесте брига о новцу, нарочито што они ту не могу много да поправе ствари. С друге стране, деца не би требало да деле информације о породичном буџету с другарима или познаницима. Држите своју финансијску ситуацију у своја четири зида а даље од ушију детета. Јер су то ствари које не треба да их оптерећују. Ако мислите да их тиме научите да не треба да траже најскупљи ранац или патике, знајте да сте на погрешном путу.

Деца не би требало да чују родитеље како говоре лоше ствари једно о другом (чак и ако је то истина)

Колико год једна породица била савршена, постоје случајеви када сви покажу неки недостатак. На крају нико није савршен. Али ако сте разочарани супругом или мужем, у то разочарање не треба да увлачите децу. Било би фер рећи свом детету да нема савршених људи, тако да ни односи нису савршени. То треба учинити без покушаја да отворено делите свој негативни став према партнеру. Ако раширите “прљав веш” родитеља свог детета пред сопственим дететом, само ћете  проузроковати неоправдано колебање његових емоција, збуњеност и разочарање.

Нема потребе да кажете свом детету колико килограма треба да смршате

Готово да нема мајке која није на дијети или која не иде на јогу, фитнес или на пилатес да би се решила оних пар килограма вишка који је деле од њене идеалне тежине. Али то децу уопште не занима и нема потребе да их тиме оптерећујете. Ако ни због чега другог, а оно макар да бисте избегли да им усадите сопствене комплексе и обезбедите им несигурност и мањак самопоуздања у пубертету, ако помисле да имају и један грам вишка. Ово је посебно важно за ћерке.

Довољно је да се придржавају здравих навика – правилне исхране, спорта и одмора да би се створиле добре навике и позитиван став ка здравом животу.

Деца не би требало да знају шта мислите о родитељима њихових пријатеља

Можда мислите да оно што о чему разговарате са својим најмилијима остаје иза зидова вашег дома, али треба бити свестан да чак и када сте сигурни да ваша деца нису чула ништа, можда су чула довољно и потпуно су свесни о чему говорите. Стога је оговарање ваших познаника, рођака или родитеља њихових другара крајње неприхватљиво. Ако деца буду сведоци таквог оговарања, пре или касније ће почети да разговарају о људима из свог друштва на исти начин као што су чули да ви то радите. Да не говоримо о томе да ће својим пријатељима пре или касније рећи шта ви мислите о њиховим родитељима.

За децу је веома важно да буду научени да поступају према људима у свом окружењу с поштовањем, чак и онда када им се неко не допада.

Децу не занимају ваше грешке и изговори

Деца треба да одрасту са знајући да су и родитељи обични људи који праве грешке, буду тужни, не успеју у свему што замисле. И то је нормално. Али, не можете тиме оптерећивати децу.

У неким случајевима деци може бити корисно да буду свесни родитељских грешака, али стално их оптерећивати информацијама превелик је терет чак и за најотпорнију децу. Допустите им да уживају у свом детињству, а да притом не морају стално да трпе ваше изговоре због којих нешто јесте или нисте урадили. “Извини” јесте магична реч, али ако је пречесто користите у комуникацији с дететом, то им може нанети више штете него користи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама