Сезона инфекција почела – у домовима здравља три пута више деце него обично

13 октобра, 2017

Докторима се током протекле седмице јавило 17.635 пацијената с респираторном инфекцијом, запушеним носем, цурењем и температуром

Чекаонице лекарских ординација данима су препуне пацијената са симптомима акутних респираторних инфекција, а међу њима је убедљиво највише деце, упозоравају лекари.
Наиме, према подацима Градског завода за јавно здравље (ГЗЗЈЗ), прошле недеље се лекарима јавило 17.635 пацијената с дисајним инфекцијама, њихов број је у константном порасту, а очекује се да ће се овај тренд наставити.
Педијатар Дејан Јонев из Дома здравља „Др Симо Милошевић“ на Чукарици потврдио је да је број оболеле деце знатно повећан у последњих месец дана.
– Има и до три пута више пацијента. У 80 одсто случајева то су инфекције горњих дисајних путева, цурење и запушен нос. Затим долази до сливања секрета низ грло и малишани почињу да кашљу. Код половине деце јавља се температура, која није висока и иде до 38,5 или 39 степени, са упорним кашљем, па најмлађи не могу да спавају ноћу. Понеко се жали на малаксалост, главобољу и губитак апетита – објашњава доктор Јонев.
Према његовим речима, још увек се не може рећи да се ради о грипу, тако да нема ни одговарајуће вакцине, већ је реч о вирози која се веома брзо шири.
– Има доста оболеле деце по обдаништима, јер се ова инфекција шири веома лако. Лечење подразумева третирање носа раствором морске соли и физиолошким раствором, а дају се и сирупи за смиривање кашља или за смањивање лепљивости секрета, како се не би задржавао и изазивао кашаљ – каже др Јонев.
Лекари наводе да су у питању најчешће риновируси, али има и бактеријских инфекција дисајних органа. Блага прехлада може да погорша стање код деце која болују од опструктивне болести плућа, астме и сличних болести. Више од двеста вируса може да изазове прехладу, а сада кад почињу хладнији дани, они се брже шире по јавном превозу и колективима.
Ј. Пронић
Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама