Sigurnost dece – osiguranja ukinula ponudu za igraonice

20 februara, 2017

Nakon što smo sa sajta dnevnog lista Danas preneli informaciju o tome kako čak četiri od pet igraonica nema osiguranje za slučaj povrede deteta, javilo nam se nekoliko čitalaca, vlasnika igraonica, kako bi nam skrenuli pažnju na problem koji se tiče ove vrste osiguranja.
Naime, pored toga što Zakon ne propisuje, niti obavezuje igraonicu da plaća osiguranje za decu koja tu borave, oni odgovorniji su to ipak radili i na taj način su svi bili sigurniji – i vlasnici i deca i roditelji. Međutim, kada su ove godine rešili da obnove osiguranje, mnogi odgovorni vlasnici igraonica naišli su na problem – osiguravajuće kuće su iz svoje ponude izbacile ovaj vid osiguranja.
„Svake godine u istoj osiguravajućoj kući uzimala sam nekoliko oblika osiguranja – imovina, zaposleni, cevi, instalacije, treća lica. Ponuda koju sam ove godine dobila od osiguravajuće kuće je isključivala osiguranje od odgovornosti trećih lica. U razgovoru sa osiguravajućom kućom čiji sam klijent godinama, dali su mi informaciju da su roditelji to zloupotrebljavali, prilagali lažne papire i na taj način naplaćivali osiguranjima štetu koja se nije ni desila. Kako sam bila prinuđena da tražim drugu osiguravajuću kuću, shvatila sam da gotovo nijedna više ne radi ovu vrstu osiguranja iz pomenutog razloga. Odgovori koje sam dobijala su da ne rade više takvu vrstu osiguranja ili da ne mogu adekvatno da odgovore na naš zahtev.” – rekla nam je vlasnica jedne igraonice u Beogradu.
„Od jednog osiguranja sam dobila ponudu, koja je da napomenem bila pet puta skuplja za tu stavku. Pošto nije bilo druge, morali smo ovu ponudu da prihvatimo.” – dodaje ona.
Naša redakcija je takođe kontaktirala dve osiguravajuće kuće od kojih smo dobili slične informacije – da ovu vrstu osiguranja za dečje igraonice ne nude više.
To svakako znači da će se broj igraonica koje imaju osiguranje od odgovornosti trećih lica još smanjiti, iako ih je i do sada imalo svega 20 posto. S obzirom na to da ni Zakon ovu obavezu ne predviđa, na roditeljima je da se raspitaju da li je igraonica u koju vode decu osigurana od odgovornosti trećih lica. Povreda se može desiti ma koliko da je okruženje bezbedno, a nadoknadu troškova lečenja roditelji mogu dobiti ako je povreda nastala u igraonici koja je osigurana.
A. C.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama