Sindikat pita: Ko može da tvrdi da u školi nema na stotine zaraženih koronavirusom

5 septembra, 2020

Ko može da tvrdi da u ovom trenutku nema na stotine zaraženih među đacima i nastavnicima, s obzirom na to da nije bilo obaveze da se bilo ko testira pre ulaska u školski kolektiv, u razgovoru za „Politiku” pita Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, naglašavajući da ne misli da je za takvu preventivnu meru sada kasno. Kao glasnogovornika sindikalne organizacije koja okuplja oko 30.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, nju nije iznenadilo to što je na samom početku radne godine, uprkos preduzetim merama i apelima da samo zdrava deca idu u škole, i zvanično registrovan ulazak korone u školski sistem. Iznenadili su je napisi u medijima kojima se roditeljima preti zatvorskim kaznama i oduzimanjem starateljstva zbog potencijalnih posledica toga što su u školu poslali dete za koje u tom trenutku nisu znali da li je kovid pozitivno.

− Pomisao da bi im se moglo oduzeti roditeljsko pravo da se staraju o svojoj deci, izaziva jezu. Ne bih da komentarišem stepen ishitrenosti takvih izjava. Ali, što se tiče „krivične i prekršajne odgovornosti” roditelja na koje se diže hajka jer su doveli decu u učionicu, a čekali su rezultate PCR testa za nekog člana porodice ili i za svog školarca, neodgovornost bi bila da upravi škole nisu javili da se ispostavilo da koronu ima đak koji je bio na časovima, ili da je virus potvrđen kod nekog od članova domaćinstva u kome živi − ocenjuje Jankovićeva, reagujući na javnu osudu roditelja učenika beogradske OŠ „Braća Jerković” koji su u školu poslali dete ne sačekavši rezultat PCR testa, koji je kasnije pokazao da đak ima kovid 19.

Prema smernicama prosvetnog vrha, roditelji ovog meseca nisu u obavezi da školi dostave pisano opravdanje ukoliko u bilo kom trenutku odluče da dete ne pošalju u školu. Dovoljno je da zbog kijavice, mučnine, malaksalosti, čak i samo strepnje od potencijalne gužve i eventualnog prisustva virusa u kolektivu, promene odluku i opredele se da učenik nastavi da prati časove samo na daljinu. Imajući to u vidu, Jankovićeva napominje da su roditelji koji jave školi da je bilo ko u njihovoj porodici kovid pozitivan i te kako odgovorni i da je sramotno osuđivati ih i kažnjavati zbog toga.

− Jedini način da se roditelj kazni zbog toga što ne dozvoljava detetu da ide u školu odnosi se na osnovno obrazovanje, koje je obavezno, računajući i pripremni predškolski program, i po zakonu se ne odnosi na uslove korone. Kad smo već pitali roditelje da li će decu da šalju u školu ili ne, uradili smo nešto što zakon ne prepoznaje. Načinjen je presedan, roditeljima je dozvoljeno da biraju da li će dete bilo kog razreda osnovne ili srednje škole nastavu pohađati onlajn ili u školskoj klupi, po posebnom planu i programu krojenom shodno neizvesnoj epidemiološkoj situaciji. Nadležni idu korak dalje upozorenjima da neodgovorno ponašanje roditelja koji u školu pošalju dete za koje nisu sigurni da je potpuno zdravo ne može da prođe bez sankcija. A šta ako su oboleli, a nemaju simptome? Kako roditelji to da znaju za đake, kako nastavnici to da znaju za sebe − pita Jankovićeva u ime prosvetnih radnika, među kojima su mnogi roditelji dece školskog uzrasta.

Po njenom mišljenju, kovid 19 je već ušao na školska vrata, samo se ne zna u kojoj meri, i još je rano pričati o stepenu haosa koji će nastati upravo iz nerazumevanja uputstava koje su škole dobile i nejasnoća koja iz njih proističu. Prosvetni radnici su, kako kaže, svesni da se moraju pridržavati propisanih pravila, a što su ona jasnija, to će se na terenu lakše primenjivati.

Tetkice su stubovi obrazovanja u doba pandemije

Tetkice su sada stubovi škola, ne direktori, iako na njima jeste ogromna odgovornost za organizaciju rada u uslovima koji su po svemu neuobičajeni i sa neminovnom dozom rizika koja se ne može otkloniti dok god kao društvo ne budemo u prilici da brojimo dane bez novozaraženih kovidom 19. Ističe to Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ne osporava da je uloga nastavnika u obrazovnom i pedagoškom smislu nesumnjivo velika, pa i kada učenicima objašnjavaju životnu lekciju o značaju pridržavanja propisanih mera zdravstvene zaštite. Ali, za očuvanje bezbednosti đaka i zaposlenih u ovom trenutku, smatra da tetkice ipak imaju najvažniju ulogu, jer ko inače dezinfikuje školski prostor svaki čas.

− Svaka škola u kojoj tetkice budu morale u karantin zbog virusa korona, odgovorno tvrdim, moraće da bude zatvorena − zaključuje Jankovićeva.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Sindikat pita: Ko može da tvrdi da u školi nema na stotine zaraženih koronavirusom"

  1. Sonja kaže:

    Prestanite vise da sejete strah! Ako vam se ne radi, ima sigurno onih koji jedva čekaju da vas zamene, i koji se ne plase korona plandemije!
    A vi lepo navucite na sebe stakleno zvono i prespavajte sve ovo,ali predhodno se svi obavezno vakcinisite!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama