Синдикат предшколаца тражи хитне преговоре са три министарства због лошег материјалног положаја

25 априла, 2017

Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања тражи хитан састанак са представницима министарстава просвете, финансија и локалне самоуправе, како би се решили горући проблеми на које месецима указују.
Због тога је овај синдикат покренуо је петицију у којој тражи побољшање материјалног положаја запослених, увођење платних разреда и побољшање услова рада. Петицију, чије потписивање траје до сутра, чланови Самосталног синдиката у четвртак ће уручити министру просвете Младену Шарчевићу, изјавила је за Данас Љиљана Киковић, председница те синдикалне организације.
– Око 40 одсто локалних самоуправа још није исплатило запосленима у предшколским установама повишицу плате за шест одсто, а велики број њих није добио ни претходно повећање од четири одсто. Много пута смо тражили да финансирање наших зарада пређе на републички буџет, министар просвете је обећао да ће се заложити за то решење, али осим низа састанака није се десило ништа. Људи су незадовољни, јер када друге делатности које се финансирају из државног буџета добију нешто, предшколци су увек изузети и морамо стално да се боримо да и нас уваже – каже Киковићева.
Као додатни проблем истиче то што поједине локалне самоуправе не уважавају стручну спрему, односно не праве разлику у платама између васпитача са вишом школом и факултетом. Киковићева каже да се због повећања минималне цене рада, радници од првог до петог степена стручности имају скоро исту плату и то мало већу од минималца. Однос највише и најниже зараде у предшколству је 1:1,80 а треба да буде 1:3. Саговорница Данаса указује и на нередовну исплату зарада запосленим у неким предшколским установама, којима плате касне и по четити месеца. У Крушевцу је, рецимо, тек исплаћена фебруарска плата, кашњења су и Смедеревској Паланци, Белој Паланци, Новом Пазару…
Предшколци имају примедбе и на услове рада:
– У већини предшколских установа број уписане деце је далеко већи од законског норматива, а број запослених мањи, што је условљено забраном запошљавања. Запослени свој рад обављају у тешким условима при чему носе и терет повећане одговорности за безбедност деце, што се директно одражава на њихово здравље и безбедност на раду – сматра Киковићева.
Упркос свим овим проблемима, у синдикату предшколаца не размишљају о штрајку.
– Избегавамо штрајк, јер не желимо да користимо децу да бисмо испунили наше захтеве. Сматрам да је разговор најбољи начин да се изборимо за наша права. Међутим, са државом стално преговарамо, али нема никаквих помака – указује Киковићева.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Синдикат предшколаца тражи хитне преговоре са три министарства због лошег материјалног положаја

 1. Caca каже:

  Oni stalno izbegavaju štrajk! Pa izvinite, molim vas, ja kao neko ko radi samo 10god., vidim štrajk kao jedino moguće rešenje. Dovoljan je jednočasovni štrajk upozorenja-pa kada roditelji ne odu na posao, nego budu čekali sat vremena ispred vrtića, videli bismo kojom brzinom bi se rešila mnoga problematična pitanja predškolskog u RS. I nikad ne spominjete goruće pitanje zamene-vaspitač kada je na bolovanju kraćem od 2 nedelje njegov kolega-koleginica ne dobija zamenu nego je sam odgovoran za 30 i više dece, radi prekovremeno i to se nigde ne evidentira. Sramota kako se vi sindikalci bavite strukovnom problematikom-a da, ko će sada time da se bavi, sad su u toku pripreme za besplatna letovanja u Grčkoj! Užas i sramota!

 2. Evaluacija каже:

  Ja,kao neko ko radi 33 godine u vrtiću ne verujem da će se desiti čudo. A čudo bi bilo da da se država seti važnosti naše profesije.Time bi razmislila malo više o deci jer mi smo prva stepenica u prosveti. Bilo je mnogo pokušaja Sidikata ali bezuspešnih. Za to vreme su vaspitači postali umorni,bolesni i tužni. Čak nas i roditelji dece žale kad nas vide u sobi prepunoj dece.

 3. Darvin каже:

  “Избегавамо штрајк, јер не желимо да користимо децу да бисмо испунили наше захтеве. Сматрам да је разговор најбољи начин да се изборимо за наша права.”
  Hm, pa ovakvo nešto zaista ne može da se izmisli. Ovo je predivno, ovaj narod je toliko autentičan, treba ga posmatrati, istraživati, analizirati, svetski antropolozi, psihijatri, psiholozi, lekari svih branši, dođite i vidite NAS pre nego što sasvim zasluženo izumremo!

 4. alenka каже:

  Štrajkk to treba pa da nas ne tretiraju ovako

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама