Sindikati obrazovanja Ani Brnabić: Zašto nema uputstva za rad predškolskih ustanova?

avgust 24, 2020

Samostalni sindikat predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat obrazovanja Srbiji uputili su danas zajednički dopis premijerki Ani Brnabić.

Foto: Canva

Naime, pre nekoliko dana predškolskim ustanovama stigao je dopis iz Ministarstva prosvete kojim se, slobodno se može tako reći, Ministarstvo potpuno ograđuje od bilo kakve odgovornosti za funkcionisanje predškolskih ustanova, prebacujući sve na lokalnu samoupravu.

Pomenutim dopisom Ministarstva, direktorima predškolskih ustanova ostavljeno je da u ‘tesnoj saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici’ poštujući zakonom propisane normative broja dece u vaspitnoj grupi donesu  Odluku o povećanju odnosno smanjenju broja dece u objektu PU/vaspitnoj grupi.

Iz Sindikata ističu da u ovom trenutku nema osnova da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rukovodi principom autonomije lokalnih samouprava, kada je u svim ustanovama obrazovanja i vaspitanja u Srbiji ista epidemiološka situacija.

“Navedeno ministarstvo je u uputstvima za osnovne škole jasno definisalo normativ do petnaestoro školske dece u učionici poštujući propisanih 4 metra kvadratna po detetu. Naše pitanje je: Iz kog razloga nedostaje uputstvo za način rada u pripremnom predškolskom programu iako ga pojedine škole imaju u svom sastavu?” – stoji u dopisu.

Zaposleni u predškolskim ustanovama su zabrinuti zbog toga što, kako kažu, “neke lokalne samouprave do sada nisu imale mnogo razumevanja za predškolske ustanove” pa postoji opravdana zabrinutost zaposlenih da 01. septembra mogu doći u situaciju, da u istoj školi (učionica do učionice, približno iste kvadrature), imamo učitelja sa 15 učenika i vaspitača sa 26-oro i više dece (model kada predškolska ustanova koristi prostor škole).

“Sindikati su, u više navrata, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavljali predloge i sugestije na koji način se može organizovati rad predškolskih ustanova, a da bezbednost dece, zaposlenih i roditelja ostane na najvišem nivou, ali su ti predlozi i sugestije ostali bez odgovora od strane navedenog Ministarstva.” – kaže Bosiljka Jovanović, predsednica Sindikata predškolaca.

Vaspitači i ostali zaposleni se ipak nadaju da neće ostati prepušteni “dobroj volji” lokalnih samouprava, jer se to nije uvek pokazalo kao najsrećnije rešenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama