Синдикат предшколског образовања: „Ми смо против тога да се вртићи отворе 11. маја“

Самостални синдикат образовања и васпитања је против отварања вртића 11. маја јер за то не постоје адекватни услови и нема довољно времена да се све неопходне епидемиолошке мере спроведу, каже председница овог синдиката Босиљка Јовановић за Nova.rs.

Foto: Canva

“Ми ћемо 11. маја отворити предшколске установе и данас смо имали велики састанак у Влади где смо ангажовали четири министарства – државна управа, социјала, медицина и просвета, плус градски секретаријат, плус покрајински, плус синдикати. Данас смо направили многе протоколе, завршићемо их до краја недеље”, рекао је јуче министар просвете Младен Шарчевић гостујући на Б92.

Босиљка Јовановић каже да је она, као представница синдиката, присуствовала састанку у Влади Србије, али да је у питању био састанак Радне групе за припрему отварања предшколских установа након прекида ванредног стања, на којем су сви присутни дошли без претходног знања да ће вртићи бити тако брзо отворени.

“Нама је на том састанку министар Шарчевић само саопштио да је одлука о томе да се вртићи поново отворе 11. маја већ донета јуче ујутру на Кризном штабу. Нас нико није питао, ми смо против тога”, каже Јовановић за Нова.рс

Председница Самосталног синдиката образовања и васпитања тврди да одлука о скором отварању вртића није добра, јер за адекватну припрему нема довољно времена.

Синдикат је, како каже, на састанку у Влади искористио прилику да изнесе шта све треба решити пре отварања вртића, а списак је дуг.

“Прво нам је потребна заштита, маске и рукавице. За преко 60 људи је истекао санитарни преглед, немамо довољно средстава за хигијену. Како ће се организовати потврде за децу, да ли ће бити тестирање деце и запослених на ковид, како ћемо уредити процедуре од доласка детета до одласка”, објашњава она.

Како каже, велики проблем ће бити и кадар, јер су неке медицинске сестре васпитачи тренутно ангажоване у ковид болницама, а значајан број васпитача спада и у ризичну категорију.

“Ми се слажемо са епидемиолозима да отварање буде 1. јуна. Заиста треба кренути много раније са припремама, ако имате запослене који су у ковид болницама и треба да буду у изолацији, ако имате санитарне прегледе који треба да се одраде. То су припреме за које заиста треба време”, објашњава она.

Васпитачи увређени због позива Тиодоровића да уче децу

Многи васпитачи су увређени због јучерашње изјаве епидемиолога Бранислава Тиодоровића, у којој им поручује да уче децу, не само да их чувају, каже председница Самосталног синдиката образовања и васпитања Босиљка Јовановић.

“Веома је важно да њихови васпитачи користе ту ситуацију и да их уче, а не само да их чувају”, рекао је Тиодоровић објашњавајући да ће деца нова правила понашања, уведена у току епидемије морати да уче у вртићима и продуженом боравку.

“У предшколским установама се одувек обавља васпитно-образовни рад, не чување деце”, нагласила је Јовановић.

Следећи састанак је, каже, у четвртак, и представнци синдиката ће присуствовати, како би указали на проблеме.

Тада је предвиђено да се у препоруке које је донео Градски завод за јавно здравље Београда “уграде” све недоумице запослених у вртићу, а једна од њих је и проблем социјалног дистанцирања, објашњава Јовановић.

“Ко познаје васпитно-образовни рад, зна да је социјална дистанца код тако мале деце немогућа, то није здраво за децу да се држе одвојено на по два метра”, каже она.

По речима министра просвете, тачан број деце која би ускоро кренула у вриће биће познат за два дана.