Синдикат: За просветаре оболеле од ковида готово немогуће наћи замену

Унија СПРС се залаже за однос зарада у односу један према три, где су минималне плате за помоћне раднике и теткице (око 32.000 динара, два би били административни радници (око 64.000 динара), а коефицијент три би носили сви факултетски образовани у школама (око 96.000 динара)

Унија синдиката просветних радника Србије (СПРС) саопштила је данас да је у школама готово немогуће наћи замену за запослене оболеле од ковида-19, наводећи да је највећи разлог – износ зарада.

„Ово би требало да буде јасан сигнал пред усвајање буџета за просвету који је и даље на дну европске лествице. Подсећамо, Унија СПРС се залаже за однос зарада у односу један према три, где су минималне плате за помоћне раднике и теткице (око 32.000 динара, у зависности од броја радних сати у месецу), два би били наши административни радници (око 64.000 динара), а коефицијент три, би носили сви факултетски образовани у школама (око 96.000 динара)”, наводи синдикат у саопштењу, преноси Бета.

Додају да запошљавање у основним и средњим школама „младима није привлачно”, а да поред кадрова који већ дуго недостају, у које спадају математичари, информатичари, физичари, наставници страних језика, тренутно нема ни довољно предавача за матерњи језик, а недостају и учитељи.

„Уколико Влада Србије настави да игнорише запослене у школама и вртићима, упозоравамо да ће недостатак кадрова трајно урушити и квалитет наставе и њено несметано одвијање”, тврде из Уније синдиката просветних радника Србије.

Извор: Политика