Sindikat: Za prosvetare obolele od kovida gotovo nemoguće naći zamenu

Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu jedan prema tri, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 32.000 dinara, dva bi bili administrativni radnici (oko 64.000 dinara), a koeficijent tri bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (oko 96.000 dinara)

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) saopštila je danas da je u školama gotovo nemoguće naći zamenu za zaposlene obolele od kovida-19, navodeći da je najveći razlog – iznos zarada.

„Ovo bi trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice. Podsećamo, Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu jedan prema tri, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 32.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu), dva bi bili naši administrativni radnici (oko 64.000 dinara), a koeficijent tri, bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (oko 96.000 dinara)”, navodi sindikat u saopštenju, prenosi Beta.

Dodaju da zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama „mladima nije privlačno”, a da pored kadrova koji već dugo nedostaju, u koje spadaju matematičari, informatičari, fizičari, nastavnici stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a nedostaju i učitelji.

„Ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, upozoravamo da će nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje”, tvrde iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Izvor: Politika