Синдикати: 224 директора школа крше закон, 2.500 просветара вишак

21 октобра, 2016

Процењује се да је 2.300 до 2.500 запослених у просвети технолошки вишак, а да 224 директора крше закон јер, између осталог, запошљавају без конкурса и мимо листа с технолошким вишковима, речено је данас на конференцији за новинаре Уније синдиката просветних радника Србије.„Данас имамо занимљиве случајеве да раде људи на одређено време, а да људи који раде на неодређено време седе код куће и добијају 100 одсто надокнаде. Имамо такав случај у Пчињском округу где шест учитеља не ради. Сто одсто су технолошки вишкови, а притом има 20 упражњених места за учитеље у том истом округу“, рекла је председница УСПРС Јасна Јанковићна конференцији за новинаре.
Она је рекла да се очекивало да ће се преузимање технолошких вишкова завршити у септембру.
„Ми видимо неке позитивне сигнале из Министарства просвете, али се ти позитивни сигнали никако не спуштају до директора школа, школских управа, где постоји нека чудна спрега непоштовања закона, кршења закона која доводи до тога да људи не буду распоређени на радна места“, казала је Јасна Јанковић и оценила да је инспекција „црна рупа“ просвете Србије.
Члан Председништва УСПРС Добривоје Марјановић је данас рекао да су по подацима од 7. октобра, 3.273 запослена била технолошки вишак, и да се данас очекују нови подаци који ће показати да је тај број од 2.300 до 2.500.
Он је оценио да су подаци за ову годину много бољи него за протеклу школску годину.
„За ова два месеца ми смо урадили већи посао него за читаву прошлу годину. Више од 5.000 преузимања је урађено у ових педесетак дана“, навео је Марјановић.
Он је указао да по подацима од 7. октобра, 968 запослених нема одговарајуће радно место, док су школе одбиле да приме 200, а 32 директора су одбила да спроведу препоруку Радне подгрупе и упутство министра.
„224 директора су се директно оглушила о закон, Колективни уговор, Централну радну групу и упутство министра. Питам министра шта ће урадити с та 224 директора, јер ако имате 1.700 директора, већина ради посао како треба, у складу са законом, шта је то у систему који одржава овакве људе који систем руше?“, питао је Марјановић.
Председница УСПР Јасна Јанковић навела је пример основне школе „Прва војвођанска бригада“ у Новом Саду где је „Радна подгрупа је упутила наставницу српског језика Милицу Топличанин из Алибунара по члану Колективног уговора. Она је мајка близанаца са инвалидитетом и њена деца морају ићи у школу Милан Петровић у Новом Саду. За тај случај се заузео и минстар просвете, радна група упућује ту наставницу у најближу школу, коју похађају њена деца, а дирекор те школе то одбија без образложења“, навела је она.
Јасна Јанковић је запитала како се у здравству могу сменити директори, а у просвети не.
Владимир Аџић из УСПРС је рекао да најављено повећање плата не би смело бити мање од 12 одсто јер би само тако зараде на крају 2016. године биле реално сачување у односу на децембар 2014. године кад су одлуком владе смањене за 10 одсто.
„Како је извесно да ни у 2017. години неће бити усвојен ни примењен Закон о платама у јавном сектору на бази платних разреда, неопходно је да се изврши корекција уредбе о коефицијентима“, казао је он.
Аџић је казао да је просечна зарада у Србији у августу за 13,43 одсто виша од просека у образовању.
МИНИСТАР: МЕРЕ ПРОТВ ДИРЕКТОРА
Министар просвете Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да ће убрзати мере против 224 директора школа који су запошљавали мимо конкурса и листа с технолошким вишковима.
„Било је таквих ситуација са директорима, неке од њих су стигле и до Агенције за борбу против корупције. Убрзаћемо све мере које ми закон дозвољава“, рекао је Шарчевић новинарима у Београду.
Говорећи о техношким вишковима у просвети, он је казао да је тај број опао и да их је сада мање од 2.300.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Синдикати: 224 директора школа крше закон, 2.500 просветара вишак"

  1. janaJesic каже:

    U OS u Boljevcima direktor je bivsi ucitelj.a na njegovo mesto,cerka blagajnice inace jos student,matematiku u progaru,predaje,srednjoskolac,a sve obavlja bivsa sekretarica sa zavrsenim poljoprivrednim . A o kupljenim iplomama u istoj skoli ne bih da govorim…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама