Синдикати образовања ће разматрати даље потезе након вести да им уместо 14,6 одсто, следује повишица од девет процената

Протест просветара крајем новембра?

Након одлуке Владе Србије да се увођење платних разреда одлаже за 2020. годину и најаве да ће запослени у образовању добити повећање плата за девет, уместо обећаних 14,67 одсто, сва четири репрезентативна синдиката образовања разматрају даље кораке.
Неких синдикалних активности ће сигурно бити, поручују из Синдиката радника у просвети Србије, ГСПРС „Независност“ и Синдиката образовања Србије, али ће конкретни потези бити познати након што се о томе изјасни чланство и руководећи органи синдиката.
Према незваничним сазнањима Данаса, разматра се предлог да крајем новембра буде одржан протест, а у овом тренутку је мало вероватан сценарио да би штрајк у законским оквирима са скраћеним часовима на 30 минута могао да буде поново активиран.
Председник ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић напомињући да ће о даљим потезима данас расправљати Извршни одбор тог синдиката, а следеће недеље и Главни одбор.
– Просветни радници су разочарани, бесни и осећају се преварено јер по ко зна који пут Влада није испоштовала договор – каже Живановић, који одлагање примене платних разреда оцењује као неозбиљан и потез без преседана у социјалном дијалогу.
На питање којим процентом повећања плата би био задовољан, Живановић одговара да је незгодно унапред о томе говорити, али напомиње да ће синдикат на чијем је челу предложити да се у колективном уговору дефинише начин и динамика исплате топлог оброка и регреса, који су социјална категорија и не треба да буду елемент зараде.
Синдикат образовања Србије је већ тражио састанке са министрима финансија и просвете, а Председништво тог синдиката заказано је за среду, потврдила је за Данас Валентина Илић, председница СОС. Она је оценила као „преседан“ предлог у нацрту буџета за идућу годину да запослени у предшколству не буду обухваћени повећањем плата за девет одсто, као и остали сектори образовања. Према том предлогу, запосленима у предшколским установама би следовала повишица од седам одсто.
Једини дигли глас
Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, одбацује одговорност синдикалних лидера за епилог којим се платни разреди одлажу. Додаје да је одлуку о одлагању примене платних разреда донела Влада, а да синдикате није ни питала.
– Уложили смо максималан труд и време да се изборимо за што бољу позицију образовања у предлогу платних група и разреда. Ми смо једина делатност чији се глас чуо, а да тога није било, остали бисмо у платним групама и разредима који су били планирани првобитном матрицом. Они су планирали да постојеће коефицијенте само пресликају у платне групе и разреде, али им то није успело јер смо се побунили. Не можете уводити платне разреде без пара – поручује Брајковић, напомињући да ће синдикати наставити да раде на предлогу платних група и разреда и да неће чекати децембар 2019. године.
Пише: В. Андрић
Извор: Данас